Οι παιδικές κατασκηνώσεις της Ι.Μ.Μαρωνείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2013

Κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο κατασκευής των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση του οργάνου το βράδυ της Τετάρτης.


 

«Η προοπτική ήταν η χρηματοδότηση να γίνει από το ΕΣΠΑ», είπε ο Τάσος Παράσχου προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας. Όπως έκανε γνωστό, με τη προοπτική χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, «είχε συνταθεί αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση. Στην πορεία προέκυψε η δυνατότητα χρηματοδότησης από τους πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε άλλου τύπου προγραμματικής σύμβασης, με βάση το άρθρο 100 του Καλλικράτη. Αυτό κάναμε και φέραμε προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο».


 

Συνολικά 3.490.000 ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την κατασκευή παιδικών κατασκηνώσεων και όπως ανέφερε ο κ. Παράσχου, «το έργο δεν αλλάζει καθώς τα ίδια συμβαλλόμενα μέρη συμπράττουν για την υλοποίηση του έργου με τον ίδιο προϋπολογισμό».


 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο μπήκαν οι υπογραφές της προγραμματικής σύμβασης του έργου «Κατασκευή Παιδικών Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής», ανάμεσα στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.


 

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ 6 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ


 

Το έργο αφορά στην κατασκευή εγκαταστάσεων παιδικών κατασκηνώσεων σε παραθαλάσσια έκταση συνολικού εμβαδού 14.084,40 τ.μ., στη θέση Καψάλα του αγροκτήματος Προσκυνητών, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών Ροδόπης. Οι παιδικές κατασκηνώσεις θα φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 16 ετών.

Η συνολική προβλεπόμενη δυναμικότητα ανέρχεται σε 80 παιδιά ανά κατασκηνωτική περίοδο, ενώ προβλέπεται η λειτουργία για 34 κατασκηνωτικές περιόδους κάθε έτος από την 01/06 έως την 30/09. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων παιδικών κατασκηνώσεων είναι η έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονων εγκαταστάσεων πλήρως προσαρμοσμένων στις προσταγές ασφαλείας, με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και χαμηλά κόστη λειτουργίας και συντήρησης με άμεσο σκοπό την επίτευξη βιωσιμότητας. Ο περιβάλλων χώρος αλλά και η υψομετρική διαμόρφωση του οικοπέδου δημιουργούν εξαιρετική πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο σχεδιασμός των κτιρίων και των χώρων έχει πραγματοποιηθεί βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία παιδικών εξοχών ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και οπτική ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων στο φυσικό τοπίο της περιοχής.


 

Τα κτίρια που έχουν προβλεφθεί περιληπτικά είναι τα εξής: κτίρια κοιτώνων κατασκηνωτών, τέσσερα κτίρια συνολικής δυναμικότητας 20 κατασκηνωτών έκαστο, κτίριο κοιτώνων μελών και ξενώνας επισκεπτών, ιατρείου, κοιτώνων προσωπικού (καθαρίστριες, μάγειρες, ασφάλεια κλπ), κτίριο μαγειρείου-αποθηκών-στέγαστρο τραπεζαρίας, κτίριο χώρων υγιεινής, κτίριο εισόδου-υποδοχής, κτίριο μητροπολίτη – ξενώνας, κτίριο Ιερού Ναού, κτίριο γενικής αποθήκης, στέγαστρα παιχνιδιών – απασχόλησης, υπαίθριο αμφιθέατρο, υπαίθρια γήπεδα αθλοπαιδιών και υπόγεια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού (τύπου compact).


 

Όλγα Τσιούλφα (xronos.gr)