"Η ιεραρχία αργεί και η Εκκλησία ματώνει"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/12/2013

Δύο σημεία κρατήσαμε από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως. Ο κ. Άνθιμος στέλνει με αυτά, το μήνυμά του στη διοικούσα Εκκλησία.

 

Τα δύο σημεία είναι:

1.Υπάρχουν τρόποι ώστε ο ιερός κλήρος να απαλλαγεί από τους πειρασμούς του. Όμως αυτό είναι η ευθύνη της Ιεραρχίας των Επισκόπων, που όσο αργεί, η Εκκλησία της Ελλάδος θα ματώνει.

 

2.Τον σκανδαλισμό, ναί, τον φοβόμαστε, όμως χρειάζεται να προσέχουμε μην τυχόν κάποτε, κατασταθεί η επιείκειά μας, πιο σκανδαλώδης και από το διαπραχθέν έγκλημα.


 

Ακολουθεί το απόσπασμα από την συνέντευξη του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου στο δημοσιογράφο Σταύρο Αποστολίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Status 94,2 για επίκαιρα θέματα.


 

«ΕΡ:Καταγγέλλεται συχνά ο χώρος της Εκκλησίας για «συγκάλυψη» σκανδάλων, με πρόσχημα, όπως λέγεται τη «μη πρόκληση σκανδαλισμού», η οποία όμως τώρα, με την ραγδαία ταχύτητα μετάδοσης των πληροφοριών, με τα διαδικτυακά κυρίως μέσα είναι αναπόφευκτη.


 

Μ:Αυτά που διδάσκει η Εκκλησία τα διδάσκει σε όλους τους ανθρώπους, σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας, είτε είναι κληρικοί, είτε είναι λαϊκοί. Όμως, επειδή οι χριστιανοί μας θέλουν παράδειγμα προς μίμηση κι όχι θεωρίες, θέλουν έργα κι όχι λόγια, ζητούν από τους κληρικούς να είμαστε "κανόνες πίστεως, εικόνες πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλοι" και συγχρόνως "φτωχοί και ταπεινοί", γι' αυτό είναι αλήθεια, η ευθύνη μας των κληρικών είναι τεράστια και ο λαός μας έχει μηδενική ανοχή στα λάθη μας. Υπάρχουν τρόποι ώστε ο ιερός κλήρος να απαλλαγεί από τους πειρασμούς του. Όμως αυτό είναι η ευθύνη της Ιεραρχίας των Επισκόπων, που όσο αργεί, η Εκκλησία της Ελλάδος θα ματώνει.

 

ΕΡ:Eκτός από Θεολόγος, είστε και παιδαγωγός, έχετε τελειώσει την Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Τί λέτε για τους επίορκους κληρικούς με κακή συμπεριφορά και με προκλητική δημόσια στάση;


 

Μ:Η Εκκλησία όχι μόνο προς τους κληρικούς αυτούς, αλλά και προς όλους προτείνει θεραπεία και σωτηρία. Να θεραπεύεται ο ασθενής στην πίστη, χωρίς να διαπομπεύεται η προσωπικότητά του ή των συγγενών του κι έπειτα να αρχίσει να οικοδομεί τη σωτηρία του, που είναι ο κοινός στόχος όλων μας. Αν όμως ο κληρικός επιμένει να διαβρώνει ψυχές και υποκριτικά να κρύβεται μέσα στο ράσο, τότε η Εκκλησία έχει την διαδικασία να τον απομονώνει!

 

ΕΡ: Θα επιμείνω... Που οφείλεται η αύξηση τέτοιων κρουσμάτων; Μήπως στην ατιμωρησία;


 

Μ:Ατιμωρησία δεν υπάρχει, τα εκκλησιαστικά δικαστήρια λειτουργούν διαρκώς, αλλά ούτε υπάρχει και μανία καταδιώξεως των επίορκων, όπως τους χαρακτηρίσατε πριν, επειδή πολλές φορές συναντήσαμε και όγκους συκοφαντίας. Διερευνούμε πρώτα την βασιμότητα της όποιας καταγγελίας. Προσεγγίζουμε τον αδελφό που κατηγορείται, με διάθεση κατανόησης και προτείνουμε θεραπεία ψυχοπνευματική, προτού η υπόθεση πάρει το δρόμο της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.


 

Τον σκανδαλισμό, ναί, τον φοβόμαστε, όμως χρειάζεται να προσέχουμε μην τυχόν κάποτε, κατασταθεί η επιείκειά μας, πιο σκανδαλώδης και από το διαπραχθέν έγκλημα.»