"Ο Καποδίστριας πρότυπο Χριστιανού και Πολιτικού"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2013

(φωτο Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, πίνακας του Χαραλάμπου Πάχη)

"Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, εξ αφορμής της αναλήψεως, τον Ιανουάριο του 2014 της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την Ελλάδα, να προτείνει στην Κυβέρνηση την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ως προτύπου Χριστιανού και Πολιτικού". Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σημερινό δελτίο τύπου από τη συνεδρίαση της ΔΙΣ. Συγκεκριμένα:

"Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Διόρισε δύο νέα Μέλη στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

Εν συνεχεία, ανεγνώσθη η Έκθεση και τα Πορίσματα του Συνεδρίου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση και απεφασίσθη να αποσταλούν τα Πορίσματα στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για περαιτέρω επεξεργασία και υποβολή προτάσεων και να ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας η συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, εξ αφορμής της αναλήψεως, τον Ιανουάριο του 2014 της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την Ελλάδα, να προτείνει στην Κυβέρνηση την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ως προτύπου Χριστιανού και Πολιτικού.

 

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

 

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου