Ποιμαντικές επισκέψεις Μητροπολίτου Ναυπάκτου στο Θέρμο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/05/2022
Την περιοχή του Θέρμου επισκέφθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, αρχικά επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Πρόδρομου Αναλήψεως (Δερβεκίστης), όπου ξεναγήθηκε από την μοναχή Μαγδαληνή στους χώρους της Μονής και ενημερώθηκε για την ιστορία και την προσφορά της Μονής κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα.
Έπειτα επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Θέρμου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Διευθυντού κ. Αποστόλου Καραγεώργου. Από το σχολείο αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 1926, αποφοίτησε αριστούχος ο άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης ο Αιτωλός, ο Γέροντας του Μητροπολίτου Ναυπάκτου.
Ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους του Σχολείου από τον Διευθυντή και τους καθηγητές και μίλησε στους μαθητές. Εξέφρασε τη χαρά του γιατί αποτελούσε επιθυμία του να επισκεφθεί το σχολείο που φοίτησε ο Γέροντάς του και αναφέρθηκε στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Καλλίνικο τον Αιτωλό. 
Χρησιμοποίησε διδαχές του αγίου Κοσμά για να τονίσει το σπουδαίο εθνικό του έργο που περιελάμβανε την ίδρυση πολλών σχολείων, αλλά και το σπουδαίο κηρυκτικό και ποιμαντικό του έργο που τον έκανε γνωστό σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.
Αναφερόμενος στον άγιο Καλλίνικο κατέθεσε στα παιδιά περιστατικά από την γυμνασιακή του ζωή όπως του τα είχε διηγηθεί και τόνισε στους μαθητές πόσο σημαντικό είναι ότι είναι απόγονοι των δύο αυτών αγίων. 
Κατόπιν επισκέφθηκε το Λύκειο Θέρμου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Μαραγιάννη.
Εκεί μίλησε στους μαθητές για την διαφορά μεταξύ θρησκείας και εκκλησίας, έκανε την διάκριση μεταξύ ορθοδόξου ψυχοθεραπείας και της θύραθεν ψυχοθεραπείας και της υπαρξιακής ψυχολογίας και μετέφερε στα παιδιά εμπειρίες από την ποιμαντική του επικοινωνία με τους νέους.
Και στις δύο επισκέψεις παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Κωνσταντίνος Νάκος, Σύμβουλος Παιδαγωγική Ευθύνης στη ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Μετά την επικοινωνία του με τα παιδιά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου δέχθηκε αναμνηστικά από τους Συλλόγους των Καθηγητών με τους οποίους στην συνέχεια είχε ιδιαίτερη επικοινωνία.
Ο Σεβασμιώτατος στο Γυμνάσιο Θέρμου προσέφερε μια εικόνα του αγίου Καλλινίκου σε πέτρα, με ιδιόχειρη αφιέρωση που θα κοσμεί το γραφείο των καθηγητών.
 
Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 
της  Ιεράς  Μητροπόλεως