Στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/05/2022

 

Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος» εορτάσθηκε όπως κάθε χρόνο, επί σειρά ετών η Κυριακή του Θωμά την  1η  Μαΐου 2022. 

Το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, κατά τον Όρθρο, τελέσθηκε η Αρχιερατική χοροστασία και εν συνεχεία η  Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, συμπαραστατούμενο από τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, τον Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη-Ιεροκήρυκα, τον Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, Διευθυντή του Γηροκομείου και τον Αρχιμ. Ιάκωβο Φραγγιαδάκη στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στον περίβολο του Ιδρύματος.

 

Παλαιά τοπική παράδοση θέλει αυτή την Κυριακή να πανηγυρίζει το Γηροκομείο και να τιμώνται ιδιαιτέρως οι κτήτορές του, οι ευεργέτες και δωρητές του, αλλά και οι εθελοντές και εθελόντριες που βοηθούν καθημερινά στο σημαντικό έργο που το Ίδρυμα αυτό της Εκκλησίας επιτελεί.  

 

Όπως πάντα, ιδιαίτερη και με νόημα ήταν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο εορτασμού της Κυριακής του Αντίπασχα, δηλαδή της επόμενης Κυριακής από το Πάσχα ή αλλιώς Κυριακής του Θωμά. Ομίλησε για την καλή απιστία του Απόστολου Θωμά, όπως αναφέρεται από τους πατέρες της Εκκλησίας μας και είναι περίτρανη ομολογία της Αναστάσεως του Χριστού εκ νεκρών.

 

Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου, τον Διευθυντή, το έμμισθο κ εθελοντικό προσωπικό του Ιδρύματος, αλλά και τους δωρητές του. Ιδίως τους μακαριστούς Ιδρυτές, μέλη της Πανευβοϊκής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, ενώ ευχαρίστησε για τις κατά καιρούς συνεισφορές τους την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον Δήμο Χαλκιδέων, τον οποίο εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του επίσης παρόντος τ. Υπουργού κ. Ελευθερίου Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος, με ευεργετικές πρωτοβουλίες, ενήργησε  βοηθητικά υπέρ του Ιδρύματος, σε καιρούς δύσκολους για την Κοινωνία μας.

 

Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιερά Μητροπόλεως Χαλκίδος λειτουργεί από το 1971 και από τότε αγκαλιάζει, φροντίζει, εξυπηρετεί και αναπαύει τους συμπαθείς γέροντες αμφοτέρων φύλων που καταφεύγουν σ’ αυτό, ως ασφαλές λιμάνι και σίγουρο αγκυροβόλι της δύσεως του βίου τους.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ