Τιμήθηκε η Αγιοκατάταξη του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2022

Στον επί του εμβληματικού λόφου του Βροντάδου Ερμουπόλεως Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, τον όποιον ανήγειραν οι οικιστές της Ερμουπόλεως ως έκφραση ευγνωμοσύνης του Έθνους για τη σωτηρία του, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Τρισαρχιερατική-για πρώτη φορά στην ιστορία του- Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, με τη συλλειτουργική συμμετοχή του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, Αρχιμ. Δωροθέου, των Εφημερίων του Ναού και Εφημερίων άλλων Ενοριών, και την παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού, του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικολ. Λειβαδάρα, του Αντιδημάρχου κ. Νικ. Φωτεινιά, του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης κ. Αλέξ. Αθανασίου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μ. Δαδάου, της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Ερμούπολης κας Ανθής Χαλκιά, των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Πέτρου Μώτου και Δημ. Κοσμά, του Υποστράτηγου -Περιφερειακού Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Διευθυντού Α.Τ. Ερμούπολης, του Προϊσταμένου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, του Προϊσταμένου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σύρου, του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, του Λιμενάρχη Σύρου και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, του Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, του Διοικητού της Ναυτικής Βάσης Σύρου, του. Φρουράρχου Ερμουπόλεως, του Διοικητού της ΠΝΒ Σύρου, και πολλών πιστών.
Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος ανεφέρθη στο θεολογικό περιεχόμενο της σημερινής Κυριακής του Αντίπασχα, ως της Ογδόης Ημέρας, με την οποία η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας εισέρχεται στην Αναστάσιμη περίοδο, καθώς όλη η εβδομάδα της Διακαινησίμου λογίζεται, ουσιαστικά, ως μία Ημέρα.
Ομίλησε, ωσαύτως, για τη σημασία της ψηλαφήσεως του Αναστημένου Σώματος του Κυρίου από τον δύσπιστο Θωμά, ως απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι παντού και πάντοτε πιστεύουν μόνο σε όσα βλέπουν.
Εξήγησε δε ότι η δυσπιστία του προήλθε από την απουσία του εκ της συνάξεως των Αποστόλων, όταν ο Κύριος «έστη εν τω μέσω αυτών», τονίζοντας ότι τα ίδια αποτελέσματα δυσπιστίας και αμφιβολίας στην ψυχή των πιστών προκαλεί η απουσία τους από τις Λειτουργικές Συνάξεις της Εκκλησίας.
Και προσέθεσε ότι ο Άγιος Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Χίου Πλάτων βίωνε έντονα τη λειτουργική ζωή και μέσα από τη συμμετοχή του στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αρύσθηκε τη δύναμη να ποιμάνει θεοφιλώς το ποίμνιό του και στο τέλος να θυσιαστεί υπέρ αυτού.
Τέλος, ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την πρόσκλησή του και τον συνεχάρη για την έμπνευση και την πραγματοποίηση λαμπρών λειτουργικών εκδηλώσεων, διά των οποίων ενισχύεται το θρησκευτικό φρόνημα του λαού, και συνεχάρη τον Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά για τη διοργάνωση των Εκδηλώσεων.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού, Αρχιμ. Νικόλαος Γαβαλλάς, ανέγνωσε την απόφαση του, υπό τον Δήμαρχο Δημ. Βαφειαδάκη Δημοτικού Συμβουλίου της Ερμούπολης, της 24ης Δεκεμβρίου 1877, για την ανέγερση του Ναού της Αναστάσεως, ως έκφραση εθνικής προς το Σωτήρα ευγνωμοσύνης, ανεφέρθη στο πώς τιμία λείψανα του Αγίου Πλάτωνος μεταφέρθηκαν στο Ναό και διαφυλάχθηκαν στο ιερό Βήμα, μέχρι την Αγιοκατάταξή του και την από εχθές έξοδό τους σε προσκύνηση, εμνημόνευσε τους Ιεράρχες της Σύρου, που συνδέονται με το Ναό, τον από Χίου και Καρυστίας Δανιήλ Κοντούδη, που διεκόμισε από τη Χίο τα λείψανα του Αγίου Πλάτωνος και τα οστά του εναπόκεινται μετ’ αυτών στο Ναό, τον Αλέξανδρο Λυκούργο, που τον εθεμελίωσε, τον Μεθόδιο Παπαναστασόπουλο, επί της Αρχιερατείας του οποίου ο Ναός ανηγέρθη, και Αθανάσιο Λεβεντόπουλο, υπό του οποίου ο Ναός εγκαινιάσθηκε το 1909.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την αγάπη και τη στήριξή του, όσους συνετέλεσαν στην προετοιμασία και διεξαγωγή των εκδηλώσεων, και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, προς τους οποίους προσέφερε αντίγραφο της Εικόνος του Αγίου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ , αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τους Αρχιερείς, και τους τα πρώτα φέροντες της νήσου και τους πιστούς για τη συμμετοχή τους στις Εκδηλώσεις, και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή διεξαγωγή τους, συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά για την εν γένει καρποβριθή διακονία του και τον εχειροθέτησε Πνευματικό.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας εγένετο η ευλογία των Κολλύβων του Αγίου και ο καθαγιασμός της ιστορηθείσης Εικόνος του.
Επηκολούθησε Τρισάγιο επί του ανεγερθέντος στον αύλειο χώρο του Ναού Σήματος των σφαγιασθέντων κατά την καταστροφή της Χίου.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες αναμετεδόθησαν από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «SUROS TV1” και την ενημερωτική ιστοσελίδα «SYROSPRESS», επελέγησαν με παραδοσιακούς χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ».