Η Παναγιοσκέπαστος Κομοτηνή

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/08/2013

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τίμησε φέτος η πρωτεύουσα της Ροδόπης, Κομοτηνή, το ''Πάσχα του καλοκαιριού".Στις 15 Αυγούστου πανηγύριζε ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος είναι κτίσμα των μεταβυζαντινών χρόνων και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.
Εκεί φυλάσσεται η περίπυστος και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της "Βρεφοκρατούσας".Στον ιερό αυτό τόπο προστρέχουν οι κομοτηναίοι στην χαρά τους η στην λύπη τους και λαμβάνουν χάρη και ευλογία από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στις ιερές Ακολουθίες της πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβ.Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων, με την συμμετοχή πλειάδας ιερέων.Την παραμονή τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός στο τέλος του οποίου εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας -για πρώτη φορά- ενώπιον του ιερού Επιταφίου Της.Ρίγη συγκίνησης κυρίευσαν τους παναγιόφιλους προσκυνητές βλέποντας και ακούγοντας τα γενόμενα.Ο Σεβασμιώτατος και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης αφιέρωσε το εγκόλπιό του στην Παναγία μας.
Μετά την ακολουθία πραγματοποιήθηκε λιτανεία τόσο της χαριτόβρυτης εικόνας της Θεοτόκου , όσο και του Ιερού Επιταφίου Της. Συμμετείχαν οι τοπικές αυτοδιοικητικές και στρατιωτικές αρχές και την συνόδευσαν άγημα και φιλαρμονική του στρατού. Στην κεντρική πλατεία και επί εξέδρας αναπέμφθηκε δέηση, ενώ ο Σεβ.κ.Παντελεήμων κήρυξε καταλλήλως ευχόμενος να είναι ο τόπος πάντα παναγιοσκέπαστος.
Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβ.Μαρωνείας προεξήρχε της Θ.Λειτουργίας στον αυτό πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό και χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον π.Ιωάννη Τέρση προοριζόμενο να καλύψει ένα από τα πολλά εφημεριακά κενά της Ι.Μητροπόλεως Μαρωνείας.Τόνισε ο Σεβασμιώτατος ότι πρέπει να έχει τίς αρετές της Θεοτόκου για να πετύχει στην αποστολή που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία. Τα συναισθήματα χαράς και ευφροσύνης ήταν έκδηλα σ΄όλους τους εκκλησιαζόμενους, στους οποίους ευχήθηκε ο προεξάρχων της ευχαριστιακής σύναξης κ. Παντελεήμων, να έχουν πάντα της εύνοια και την μεσιτείας της "Θεοτόκου και Μητέρας του Φωτός".
Από το γραφείο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως