Τραγωδία στη διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/07/2013

AP Photo/ El correo Gallego/Antonio Hernandez Στους 80 έφτασαν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν και στους 140 υπολογίζονται εκείνοι που τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 20 βαριά, κατά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας που σημειώθηκε το βράδυ Τετάρτης κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό.

Το τρένο που προερχόταν από τη Μαδρίτη με προορισμό το Φερόλ εκτροχιάστηκε στις 20:41, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τον σταθμό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, την παραμονή του Αγίου Ιακώβου, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή της Γαλικίας με χιλιάδες τουρίστες και πληθώρα εκδηλώσεων - οι οποίες πλέον ακυρώθηκαν καθώς πλέον η 25η Ιουλίου θα είναι ημέρα πένθους για όλη την Ισπανία.

Η Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα (ισπανικά: El Camino de Santiago, γαλλικά: Chemin de St–Jacques, αγγλικά: Way of St. James) είναι η διαδρομή, δια μέσου πολλών πόλεων της Ευρώπης, του προσκυνήματος στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου βρίσκονται θαμμένα τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ιακώβου.

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Πρεσβύτερος, ψαράς στη θάλασσα της Γαλιλαίας και αδελφός του Ιωάννη του Βαπτιστή, ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού, ο οποίος μαρτύρησε στην Ιερουσαλήμ το 44 περίπου μ. Χ., με διαταγή εκτέλεσης του Ηρώδη Αγρίππα Α'. Κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα, τα οστά του μεταφέρθηκαν από κάποιους μοναχούς στην Ισπανία. Το 813 βρέθηκε ένας τάφος στο Παδρόν, γειτονική πόλη του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, ο οποίος λέγεται, σύμφωνα με το θρύλο, ότι υποδείχθηκε από τη θεία αποκάλυψη ως ο τάφος του Αγίου Ιακώβου.

 

Η ανακάλυψη του λειψάνου του αγίου στην περιοχή αυτή της χριστιανικής Ισπανίας έκανε την πόλη τόπο προσκυνήματος. Ο σεβασμός προς τον άγιο ξεκίνησε την εποχή των Φράγκων, οπότε ο Άγιος Ιάκωβος (Σαντιάγο στα ισπανικά) έγινε προστάτης άγιος της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πάνω στον τάφο του αναγέρθηκε αρχικά πλίνθινη και κατόπιν λιθόκτιστη εκκλησία και η πόλη Σαντιάγο δε Κομποστέλα έγινε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ο σημαντικότερος τόπος προσκυνήματος, μετά την Ιερουσαλήμ και τη Ρώμη. Η πόλη καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 997 από τους Μαυριτανούς, εκτός από τον τάφο του Αγίου Ιακώβου. Το 1078 ανεγέρθηκε ο σημερινός καθεδρικός ναός του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, όπου σε μια κρύπτη πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει το μνήμα του Αγίου Ιακώβου.