Παιχνίδια με την Αγία Σοφία

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/06/2020
Νέα απόφαση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, αν δηλαδή θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί αναμένεται να ληφθεί στις 2 Ιουλίου από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας , όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak» στο πρωτοσέλιδό της.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.
 
Σύμφωνα με ειδησεογραφικες πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934).
 
Ωστόσο, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου.
 
Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.