"Ανοίξτε τους ιερούς ναούς!"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/04/2020

Αρραγές μέτωπο γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δημιουργούν οι Μητροπολίτες, θεωρώντας παλλαικό αίτημα το άνοιγμα των Ναών, εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Τρίτη για την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα σε διάφορους τομείς.

Μητροπολίτες σε όλο το φάσμα της Ιεραρχίας «ενωμένοι όσο ποτέ», όπως έλεγαν εκκλησιαστικές πηγές, βάζουν «κόκκινη γραμμή» έως την άρση των πρώτων μέτρων στις κλειστές Εκκλησίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βοήθησαν την πολιτεία να προσπεράσει τον «ύφαλο» του Πάσχα και τώρα αισθάνονται προσβεβλημμένοι».

 

 

Ο «σκληρός πυρήνας» της Εκκλησίας λέει στην ουσία «ως εδώ και μη παρέκει» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν μην κατάλαβαν τι σημαίνει Πάσχα και τι έκανε η Εκκλησία».

Παράπονο των περισσοτέρων Μητροπολίτων είναι ότι σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία η Εκκλησία είναι βασικός συνομιλητής με την Πολιτεία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ναούς, εδώ όμως τους ξέχασαν» όπως λένε oι Μητροπολίτες, αναφέροντας ότι «Η Εκκλησία το δικαιούται και οι πιστοί το περιμένουν».

 

 

Εκφράζουν μάλιστα και το παράπονο ότι ενώ έγινε επέμβαση της αστυνομίας για την περιφορά της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο που επειδή λιτανεύτηκε σε καρότσα επιβλήθηκε πρόστιμο ενώ η αντίστοιχη κίνηση της Αλκηστις Πρωτοψάλτη επιβραβεύτηκε. Για να συμπληρώσουν ότι «γίνεται κουβέντα για το πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια ενώ για τις Εκκλησίες δεν γίνεται κουβέντα ή όταν γίνεται πάμε για Τρίτη φάση τον Ιούνιο», μεταφέροντας συναισθήματα ταπείνωσης και αδιαφορίας, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ως μοναδικός τρόπος για τη διαδικασία εκτόνωσης είναι η λειτουργία των Ναών με πιστούς, με όλα τα μέτρα που ορίζει η Πολιτεία. «Βάλτε ότι μέτρα θέλετε για το πώς θα γίνει η διαδικασία αλλά να ξεκινήσουν να έρχονται πιστοί στους Ναούς» έλεγαν Μητροπολίτες που επισημαίνουν ότι οι πιστοί τους κατηγορούν ότι δέχτηκαν τα πάντα και δεν πήραν ούτε το ελάχιστο».

Ενημέρωσαν μάλιστα ότι σε άλλες χώρες ανοίγουν οι Ναοί και απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να ανοίξουν οι Ναοί.

Σε αντίθετη περίπτωση οι Μητροπολίτες φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους στη προοπτική αυτής της εβδομάδας ενώ στο τέλος της διαδρομής θα τεθούν και σκληρά ερωτήματα πίστης του τύπου « σας ενοχλούμαι με την πίστη μας».

 

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητεί με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το άνοιγμα των Εκκλησιών.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τους πιστούς με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή να τηρηθούν όλες οι αποστάσεις και με την παρουσία τόσων πιστών όσων επιτρέπονται με βάση τα τετραγωνικά κάθε ναού και με τις αποστάσεις που πρέπει μεταξύ των πιστών.

Οι Συνοδικοί δεν θεωρούν ότι η επιστολή κινείται σε υψηλούς τόνους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέληξε στην επιστολή αυτή ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με τους συνοδικούς Ιεράρχες και στο πλαίσιο επαναφοράς της χώρας και επαναλειτουργίας της διαφόρων τομέων και δραστηριοτήτων ζητεί και το άνοιγμα των Εκκλησιών με την απόλυτη τήρηση των προδιαγραφών. Η επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη και έως στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις αυριανές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ανάλογη επιστολή έστειλε προς τον πρωθυπουργό και η Εκκλησία της Κρήτης ζητώντας την επαναλειτουργία των Ναών.

Οι περισσότεροι Μητροπολίτες απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να καταλάβει ότι πρέπει να ανοίξουν οι ναοί καθώς το αίτημα είναι παλλαικό. Εφόσον τηρούνται τα μέτρα λένε οι μητροπολίτες πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες.

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το βράδυ της 26ης προς 27ης Μαΐου θα εορτασθεί η αναστάσιμη Παννυχίδα και φαίνεται ότι οι Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση να ανοίξουν έγκαιρα οι Εκκλησίες.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος φέρεται να είπε ότι «όταν οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του».

Σχολιάζοντας τον συνωστισμό μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος αναρωτήθηκε γιατί δεν ισχύουν και για αυτόν αλλά και για την κα Πρωτοψάλτη ό,τι ίσχυσε τις προηγούμενες μέρες για επισκόπους και ιερείς αλλά και λαϊκούς στους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα για ανάλογες περιπτώσεις, κάνοντας λόγο για “δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των μητροπολιτών Κερκύρας και Καλαβρύτων που αντιμετώπισαν τη δικαιοσύνη αλλά και διοικητικά πρόστιμα, ο κ. Θεόκλητος αναρωτήθηκε “γιατί δεν πληρώνει πρόστιμο ο Πρωθυπουργός για αυτό το οποίο έγινε; Σχολιάζοντας το ζήτημα της θείας Κοινωνίας, ο μητροπολίτης Ιερισσού ήταν κατηγορηματικός πως δεν μπορεί να μεταδώσει καμία ασθένεια περιγράφοντας την προσωπική του εμπειρία ως λειτουργός αλλά και εμπειρίες λειτουργών σε νοσοκομεία και φυλακές κρατουμένων με μεταδοτικά νοσήματα. Ο κ. Θεόκλητος είπε πως “εάν έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν τη χώρα μας από τον κορωνοϊό, εγώ πρώτος θα τους στηρίξω.

Εάν όμως έχουν άλλο σκοπό και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια έναν Αρχιεπίσκοπο, μια Σύνοδο κι εμάς τους Δεσποτάδες και τους παπάδες, φίδι που τους έφαγε”, τονίζοντας πως “όποιοι άπλωσαν χέρι στην Εκκλησία τους κόπηκε”

«Ως Εκκλησία αισθανόμαστε αδικημένοι» δήλωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος στο χθεσινό κήρυγμά του σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό με την εν κινήσει συναυλία στην Αθήνα.«Η ψυχή των Ελλήνων περνάει μέσα από την Εκκλησία» είπε ο κ. Ιερώνυμος, «θα μπορούσαν λοιπόν να αρχίσουν μία χαλάρωση των μέτρων ακριβώς για να τονωθεί η ψυχή του λαού μας»
. Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να επανέλθουμε στο προηγούμενο σύστημα της ατομικής προσευχής, «να μπορούν να επισκέπτονται τους ναούς οι Χριστιανοί» πάντοτε με τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα ασφαλείας. Πηγή protothema.gr