Τα Καλάβρυτα υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/11/2019
Με ιδιαίτερο σεβασμό, όπως αρμόζει στον μαρτυρικό αυτό τόπο και με κάθε επισημότητα, η πόλη και η περιοχή των Καλαβρύτων, υποδέχθηκε χθες το νέο της Ποιμενάρχη κ.κ Ιερώνυμο κατά την τελετή ενθρόνισης η οποία ακολούθησε χρονικά την έλευση του νέου Μητροπολίτη στο Αίγιο όπου και η έδρα της Μητρόπολης.

 

Πριν την είσοδο στα Καλάβρυτα, στις 11 χθες το πρωί, ο νέος Μητροπολίτης κ.κ. Ιερώνυμος σταμάτησε για λίγο στην Μονή Μεγάλου Σπηλαίου προκειμένου να λάβει την ευλογία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας.
Μετά την μικρή στάση στην ιστορική Μονή όπου, έως της εκλογής του από την Ιεραρχία, ήταν ο καθηγούμενος, ακολούθησε η υποδοχή στην είσοδο της πόλης -στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού, από το δήμαρχο, βουλευτές, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Ακολούθησε η τελετή της ενθρόνισης στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Καλάβρυτα. Στην υποδοχή και την τελετή παρέστησαν ο πρώην Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος
Προσφωνώντας, το νέο Μητροπολίτη, ο προϊστάμενος του καθεδρικού ναού των Καλαβρύτων π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία του και το πράο του χαρακτήρα του, ως βασικές προδιαγραφές για την συνέχιση του πνευματικού και κοινωνικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.
«Κάποτε ένας Αγιορείτης είπε κάτι που με είχε ξενίσει, 'καλύτερα να έχεις πείρα παρά χάρη'. Επίσκοπος που γαλουχείται εκ της ευσεβείας μας, πρέπει να έχει ευστροφία και εμπειρία στην αντιμετώπιση του πονηρού και της ιδιοτέλειας. Πρόνοια για την πρόληψη των πειρασμών, σύνεση, καλοσύνη και συγκατάβαση στην ανθρώπινη αδυναμία, αυστηρότητα αλλά εν πνεύματι πραότητας και πλήρη γνώση των νόμων. Στη συνέχεια έρχεται η χάρις και συμπληρώνει τα ανθρωπίνως ελλιπή» τόνισε ο πανοσ. π. Κωνσταντίνος.
Στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του προκατόχου του και την ανάγκη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, αναφέρθηκε στην προσφώνησή του ο δήμαρχος. «Αυτός ο τόπος σας υποδέχεται σήμερα και ελπίζει ότι θα συνεχίσετε στην γραμμή της ενότητας, της φιλανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ταπεινότητας της Εκκλησίας που αγκαλιάζει τους πάντες. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε πρωτοβουλία που θα απευθύνεται στον άνθρωπο» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Aπό την πλευρά του, εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή, ο νέος Μητροπολίτης δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρώτος στους αγώνες και σημαιοφόρος στην προσπάθεια διατήρησης της πίστης και της παράδοσης "στοιχεία συνυφασμένα με τον μαρτυρικό αυτό τόπο" όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
"Στο πρόσωπό μου θα βρείτε ένα ειλικρινή πατέρα, φίλο και αδελφό" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στην περιοχή θα είναι αδιάλειπτη.
"Ο νέος σας Επίσκοπος θα είναι ο Επίσκοπος της αγάπης και της παρακλήσεως, θα αφουγκράζεται τους πόνους και στεναγμούς σας" αναφέροντας επίσης ότι θα επιδιώξει συνεχή και αγαστή συνεργασία με τους φορείς προκειμένου "να απαλύνουμε ανεργία, πείνα, φτώχεια και τη μοναξιά που κατατρέχουν τις ορεινές μας περιοχές".
"Την ελπίδα μου αναθέτω στην Παναγία Σπηλαιώτισσα, σ εκείνη που ανέθεσα και τη ζωή μου ενδυόμενος το τιμημένο ράσο του μοναχού" τόνισε ακόμη ο κ.κ. Ιερώνυνος, προσφέροντας όρκο πίστης και αγάπης στο ποίμνιο και δίδοντας υπόσχεση να είναι συνεχώς δίπλα στους πρεσβυτέρους και διακόνους της ενοριακής περιφερείας των Καλαβρύτων.
"Θα είμαι πάντοτε μαζί σας όχι με λόγια αλλά με πράξεις, δίπλα στο δήμο και το δημοτικό συμβούλιο των Καλαβρύτων" κατέληξε.
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κατσικόπουλος καθώς και εκπρόσωποι στρατιωτικών, δικαστικών αρχών και η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας. (pelop.gr)

 

Π. Σακελλαρόπουλος