Το σπίτι που γεννήθηκε ο άγιος Εφραίμ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/10/2019

του π. Αριστείδη Τσιότρα-Οι εικόνες από το σπίτι στα Τρίκαλα όπου έζησε και γεννήθηκε όπως λέγεται ο άγιος Εφραίμ...
Το σπίτι όπου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384 ο Άγιος Εφραίμ κατέρρευσε από τις καιρικές συνθήκες τόσων ετών....
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνστανίνος Μόρφης, βρίσκονταν στις όχθες του Ληθαίου, στο ύψος της "Αύρας" . Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών είχε εκφράσει παλαιότερα τη διάθεση να φτιάξει ένα μικρό παρεκκλήσι στο σημείο ή κοντά σε αυτό.

Σχεδόν απέναντι από το σπίτι, στην άλλη όχθη του ποταμού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου όπου και βαπτίσθηκε ο Άγιος.

O Άγιος Εφραίμ λέγεται ότι έζησε μεταξύ 1384 έως 1426. Ήταν γιος πολυμελούς οικογένειας, η οποία για να τον γλυτώσει από το παιδομάζωμα τον έστειλε στη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε ηλικία μόλις 14 ετών. Εκεί έμεινε εως την ηλικία των 18 ετών σαν δόκιμος μοναχός. Τότε χρίστηκε μοναχός.

Από το 1416 που κατελήφθη η Αθήνα από τους Οθωμανούς η Ιερά Μονή γνώρισε δυο καταστροφές. Στην πρώτη ο άγιος έτυχε να προσεύχεται σε μια σπηλιά στο βουνό και τη δεύτερη στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 επέστρεψαν και τον βασάνισαν με ιδιαίτερη αγριότητα για οκτώμισι μήνες περίπου.. Μαρτύρησε στις 5 Μαΐου 1426 σε ηλικία 42 ετών στη Νέα Μάκρη.