Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/10/2019

(protothema.gr) Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτό έγινε κατά πλειοψηφία το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ολοκληρώθηκε πριν από από λίγο η σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που σύμφωνα με πληροφορίες αναγνώρισε τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα μνημονεύει και θα συμπεριλάβει στην ορθόδοξη οικογένεια τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 7 Ιεράρχες που  διαφώνησαν είναι , οι Καρυστίας, Ηλείας , Καισαριανής, ,Αιτωλοακαρνανίας, Κυθήρων Μεσογαίας και Δρυινοπόλεως  στην ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας να εξουσιοδοτήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας όποτε το επιθυμεί.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα γίνει με κοινό συλλείτουργο του Μητροπολίτη  Επιφανίου της Ουκρανίας  με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ενδεχομένως παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Στην σημερινή έκακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας εισηγητής επί του θέματος ήταν ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εισηγήθηκε υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς όπως λένε οι πληροφορίες αναφέρθηκε στο προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρεί Αυτοκεφαλία.
 

 

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο αρμόδιων επιτροπών της Ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).

Τι σημαίνει η αναγνώριση

Η αυτοκεφαλία έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία συνδέεται ωστόσο και με γεωπολιτικά ζητήματα Το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας σημαίνει ενίσχυση της Ουκρανίας, γεγονός που δεν  επιθυμεί η Ρωσία. Από τη στιγμή που η ελληνική Εκκλησία αναγνώρισε την Ουκρανική, αυτό σημαίνει ότι οι ιερείς της Ρωσίας δεν μπορούν να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία της Ελλάδας και της Ουκρανίας και να κοινωνήσουν. Επίσης, δεν είναι δυνατή η επίσκεψη ιερέων από τη Ρωσία στην Ελλάδα  κ.λπ. Μιλώντας με πολιτικούς όρους είναι σαν τη διακοπή σχέσεων μεταξύ δύο κρατών
Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της 16ης ετήσιας συνάντησης της Διεθνούς Δεξαμενής Σκέψης Βαλντάι δήλωσε "Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική και όταν δεν βλέπουν την επιθυμία να υπακούσουν, προσπαθούν μέσω απειλών να διασπάσουν την Τοπική τους Εκκλησία".
Ο Μητροπολίτης Βιννίτσης Συμεών ο οποίος πήρε την γενναία απόφαση όντας τότε Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, να συμμετάσχει στην ενωτική Σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου 2018 , η οποία εξέλεξε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο ως επικεφαλής της Ενωμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας, και ζήτησε επισήμως αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο λέγοντας χαρακτηριστικά “ μόνον εγώ αντιστάθηκα εναντίον όλων αυτών' αποκαλύπτει στο “Πρώτο Θέμα” “ Στη δική μου επαρχία βία, πίεση και απειλές δέχονται οι άνθρωποι που θέλουν να ενωθούν με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».  Και τονίζει: “ Η πρώτη υποστήριξη είναι η πιο αναγκαία και η πιο πολύτιμη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δε θα την ξεχάσει ποτέ”.