Η εορτή του Αγίου Κυπριανού στο Παναιτώλιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/10/2019
 
 
Με λαμπρότητα πανηγυρίζει το ιερό  Ησυχαστήριο των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης που βρίσκεται στο Παναιτώλιο την μνήμη των προστατών Αγίων του.
Σήμερα το πρωί τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
 
Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στη ζωή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, τονίζοντας κυρίως την μεταστροφή του Aγίου Κυπριανού, που από άνθρωπος υποδουλωμένος στη μαγεία και τον διάβολο, έγινε άνθρωπος της αρετής και άνθρωπος του Θεού.
 
Αυτό αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους και μας καλεί να σκεφθούμε και να αποφασίσουμε που θέλουμε να ανήκουμε, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Μας παραδειγματίζει να πάρουμε κι εμείς την απόφαση να εφαρμόσουμε το θέλημα του Θεού στη ζωή μας για να αποκτήσουμε αρετές και να ζήσουμε μέσα στο φως το αληθινό. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος και στον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του οποίου τα ιερά λείψανα από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, έχουν μεταφερθεί προς προσκύνηση και αγιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της πανηγύρεως. Και ο άγιος Λουκάς, ανέφερε, είναι μια ακόμα απόδειξη ανθρώπου που έζησε και βίωσε τον λόγο του Ευαγγελίου στην καθημερινότητά του.
Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού κτίτορος του Ιερού Ησυχαστηρίου αρχιμ. Θεοκλήτου Ντζάθα, που βρίσκεται πίσω από το ιερό Βήμα.
Χθες, Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019,τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής,στον οποίο συμμετείχαν ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς,αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ένωσις Φίλων Ορθοδόξου Πατερικής Παραδόσεως και Παιδείας Ο Άγιος Κυπριανός»,αρχιμ. Δαβίδ Μπαζούλας, οι εφημέριοι των δύο Ενοριακών Ναών του Παναιτωλίου, καθώς και ομόρων Ενοριών. 
Τον θείο λόγο κήρυξε ο πρωτοπρ. Δημήτριος Πατσιαλός, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στη σοφία των Αγίων προτρέποντας τους πιστούς να καλλιεργούν πνευματικά τον εαυτό τους μέσω της προσευχής και των μυστηρίων της Εκκλησίας μας για να αποκτήσουν την παιδεία και τη σοφία του Θεού.
Αξίζει να αναφερθεί η αθρόα συμμετοχή των πιστών χριστιανών, οι οποίοι συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες, ενώ στην Θεία Λειτουργία προσήλθαν και εκκλησιάστηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές του Λυκείου Παναιτωλίου.
 
Εκ του Ιερού Ησυχαστηρίου.