Οι μητροπολίτες Χαλκίδος και Προικοννήσου στο Πανηγύρι της Παναγίας Παραβουνιώτισσας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/05/2011

Με Αναστάσιμη λαμπρότητα πανηγύρισε η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, την ετήσια εορτή της (Δευτέρα του Θωμά), την Κυριακή 1 και την Δευτέρα 2 Μαΐου 2011.

Στην ιερά Πανήγυρη προεξήρχε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Ιεράρχης του Πανσέπτου Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

 Ο άγιος Προικοννήσου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής, κήρυξε τον θείο λόγο και προεξήρχε στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνος της Παραβουνιώτισσας στους δρόμους της Ερετρίας, ενώ την κυριώνυμη ημέρα προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος. 

Στο κήρυγμά του προς τους ευλαβείς πανηγυριστές, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ, με τον πάντοτε διδακτικό και μεστό θεολογικών νοημάτων λόγων του, συνδύασε την Ανάσταση του Χριστού με την τιμή προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία υπήρξε η πρώτη μάρτυς του Αναστάντος, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως συγκινητικά λόγια στα άγια χώματα του Μαρμαρά και της Προικοννήσου, από όπου ευλαβείς πρόσφυγες ήλθαν και στην Ερέτρια μετά τον Ξεριζωμό και μεταξύ των πολύτιμων κειμηλίων τους έφεραν και την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας, μεταφέροντας παράλληλα και τις θερμές πατρικές ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας εψάλη νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων προσφύγων Γαλημητών, ευλογήθηκε το φαγητό-πανηγύρι, που διανεμήθηκε στους πιστούς, ενώ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο άγιο Προικοννήσου για την τιμητική παρουσία του, το ωραιότατο κήρυγμά του, επιπλέον δε τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τον υιικό σεβασμό ολόκληρης της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Δήμαρχος Ερετρίας-Αμαρύνθου κ. Βασίλειος Βελέντζας, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ιδιαίτερη υπήρξε η παρουσία των κοριτσιών του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας, τα οποία με την φροντίδα  της Κατηχήτριάς τους, θεολόγου κ. μαλαματένια Κιάκη-Τσολάκου ήσαν ντυμένα στα λευκά και με στεφάνια λουλουδιών στο κεφάλι και συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και έψαλλαν το Απολυτίκιο της Παναγίας και τις φήμες των δύο Μητροπολιτών.  

Υπενθυμίζουμε ότι, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, υπερπολυτέκνου Ιερέως π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, έχουν εκπονηθεί οι μελέτες, έχει εκδοθεί η Άδεια από το Γραφείο Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου και ανεγείρεται ο νέος Ιερός Ναός της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας.