Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Χαλκίδος στη Σκόπελο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/04/2019

Από την Τρίτη 9 έως την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τη νήσο Σκόπελο, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, Ιεροκήρυκα, τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη, Προϊστάμενο του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος, τον Ιερομ. Πορφύριο Γερμανό και τον φιλοξενούμενο Διάκ. Στέφανο Τινικασβίλι.

Το πρωί της Τετάρτης 10 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του μετέβησαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου, όπου προσκύνησαν στο ιστορικό Καθολικό της Ι. Μονής και ο Ποιμενάρχης μας ενημερώθηκε για τις ανάγκες της Μονής από τον εκεί εγκαταβιούντα Μοναχό Θεοδόσιο, ο οποίος εργάζεται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μοναστηριού.

Εν συνεχεία, παρέστη στο κινηματοθέατρο Σκοπέλου «Ορφέας», όπου έλαβε χώρα εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, την οποία συνδιοργάνωσαν  ο Δήμος Σκοπέλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, υπό την αιγίδα της Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας και τη συμμέτοχη του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου καθώς και του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου.

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης  Μαγνησίας, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, η Γυμνασιάρχης και η Λυκειάρχης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου οι Πρόεδροι των Ισραλιτικών Κοινοτήτων Χαλκίδος και Βόλου, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, εκπρόσωποι άλλων φορέων με πληθωρική συμμετοχή κατοίκων και μαθητών της Νήσου.

Στην εκδήλωση, εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, διότι την περίοδο της καταδιώξεως των Εβραίων από τους ναζί η τοπική κοινωνία της Γλώσσας Σκοπέλου έκρυψε, περιέθαλψε και, τελικώς, διέσωσε 14 Εβραίους.

Απόγονοι των διασωθέντων καθώς και μια κυρία, που ήταν μεταξύ των δεκατεσσάρων, ηλικίας τότε δύο ετών, με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια ανεφέρθησαν με ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της Γλώσσας Σκοπέλου, ιδιαιτέρως δε στον μακαριστό ιερέα π. Γεώργιο Καραγιώργο, τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Μιτζελιώτη και τον, επίσης αείμνηστο, εκκλ. Επίτροπο Στέφανο Κορφιάτη, οι οποίοι μαζί και με τους υπολοίπους κατοίκους της Γλώσσας, διακινδύνευσαν τη ζωή τους για τη διάσωση των Εβραίων εκείνων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές της και τα μέλη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, διότι θυμούνται και τιμούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ομολογούν με ευγνωμοσύνη την σημαντική βοήθεια που έλαβαν από τους Έλληνες Χριστιανούς. Επίσης, αναφέρθηκε στην αντιναζιστική και υπέρ των Εβραίων των περιοχών τους δραστηριότητα και προσφορά πολλών Μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων του Δημητριάδος Δαμασκηνού και Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Γρηγορίου Πλειαθού. Ετόνισε ότι η Εκκλησία είναι εναντίον του κάθε είδους ρατσισμού, εθύμισε ότι Εκείνη έχει μόνο θύματα και όχι θύτες, αφού μόνο στην περίοδο των πρώτων επισήμων διωγμών αριθμούνται 11.000.000 Χριστιανοί Μάρτυρες και εζήτησε να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα όλων, ανεξαιρέτως, των ανθρώπων, συνεπώς και των οπαδών κάθε θρησκείας. Φυσικά, μάλιστα, και των Χριστιανών, οι οποίοι και σήμερα ακόμη σε διάφορα σημεία του πλανήτη καταδιώκονται ή και φονεύονται, συχνά χωρίς καμία συμπαράσταση ή διαμαρτυρία εκ μέρους των ισχυρών.

Εν τέλει, ερμηνεύοντας τις ναζιστικές θηριωδίες, μεταξύ των οποίων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, αναφέρθηκε σ’ αυτό που διακηρύσσουν με πολύ ρεαλιστικό τρόπο οι Πατέρες της Εκκλησίας, ότι ο άνθρωπος χωρίς το Θεό γίνεται θηριώδης και δαιμονιώδης. Οι εκτελεστές των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και οι παντός είδους ρατσιστές, έχουν και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, τα οποία, εν προκειμένω, είναι η ρίζα διωγμών, γενοκτονιών και ολοκαυτωμάτων, που πρέπει να μη λησμονούνται, ώστε να μην τα ξαναζήσει η ανθρωπότητα.

Την μουσική επένδυση της εκδήλωσης ανέλαβαν με αξιώσεις οι μαθητές του Γυμνασίου Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες» και καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος του κόσμου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Λουτρακίου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη, Αλέξιο Παπασταμούλο, Εφημέριο Γλώσσης, Ρηγίνο Νομικό, Εφημέριο της εκεί Ενορίας, τον Πρεσβ. Νικόλαο Σκιαθίτη, Εφημέριο Ν. Κλήματος και τον Διάκ. Στέφανο.

Κατά τη διάρκεια της Προηγιασμένης, χειροθέτησε Αναγνώστη τον 27ετή συνεργάτη της Ενορίας κ. Βασίλειο Πούλιο και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, αναλύοντας το περιεχόμενο του πρώτου εσπερίου τροπαρίου «Τοις των εμών λογισμών, λησταίς περιπεσών, εσυλήθην ο τάλας τον νούν, και δεινώς πληγωθείς, όλην μου την ψυχήν τετραυμάτισμαι, και ένθεν κείμαι γυμνός αρετών, εν τη του βίου οδώ, ιερεύς δε ιδών με τω μώλωπι οδυνώμενον, διά το ανίατον, παρορών, ουκ επιβλέπει. Λευΐτης δε πάλιν, μη φέρων την ψυχοφθόρον αλγηδόνα, και αυτός κατιδών, αντιπαρήλθέ μοι, συ δε ο ευδοκήσας, ουκ εκ Σαμαρείας, αλλ' εκ Μαρίας σαρκωθήναι, Χριστέ ο Θεός, τη φιλανθρωπία σου, παράσχου μοι την ίασιν, επιχέων επ' εμέ, το μέγα σου έλεος», κάνοντας, έπειτα, διδακτικές προεκτάσεις.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος και οι μετ΄ αυτού Ιερείς προσκύνησαν στην Ιερά Μονή Αγ. Ρηγίνου Πολιούχου Σκοπέλου και λίγο αργότερα απέπλευσαν με προορισμό τη Βόρειο Εύβοια, ενώ ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος κατευθύνθηκε στην Αλόννησο, όπου θα διακονήσει το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως.

 

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ