Μύκονος: Τρίωρη λιτανευτική κάθοδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/03/2019

I.M. Σύρου Μετά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά, με τη συμμετοχή Χριστιανών οι οποίοι κάθε χρόνο αυτή την ημέρα προετοιμάζονται για την κάθοδο της Αγίας Εικόνος της Παναγίας «Τουρλιανής» από την Άνω Μερά στην πόλη της Μυκόνου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , ο οποίος συνευχήθηκε εντός του ιερού Βήματος. ετέθη επικεφαλής της λιτανείας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπεύθυνος της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Αλέξιος Παπαδόπουλος και οι Εφημέριοι της Μυκόνου, ο Δήμαρχος της νήσου κ. Κωνστ. Κουκάς, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας κ. Στυλ. Μπρίγκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, ο Υπολιμεναρχης και Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Αεροδρομίου,η Πολιτευτής Κυκλάδων της Νεας Δημοκρατίας κα Αικ. Μονογυιού η Πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, Πρόεδροι Τοπικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και Χορευτικών Συγκροτημάτων με τις σημαίες τους,Πρόσκοποι, η Διευθύντρια, Διδάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Μεράς και πλήθους Μυκονίων, κάθε ηλικίας.
   Η Μύκονος, ηλιόεσσα, ανθοφορούσα από την άνοιξη και γαληνιώσα, εδέχθη την ευλογία της Παναγίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανευτικής καθόδου της Αγίας και Πανσέπτου Εικόνος της.
  Στη Χώρα της Μυκόνου και επί ειδικής προς τούτο ευπρεπισμένης εξέδρας εγένετο η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος.
Στην προσλαλιά του, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς, υποδεχόμενος την Αγία Εικόνα εκ μέρους του λαού της Χώρας Μυκόνου,ανέφερε τα εξής:
« Για άλλη μια χρονιά έχουμε την ευλογία, τη χαρά και την τιμή να παρευρισκόμαστε στη σημερινή λιτανεία και να συνοδεύουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας στη Χώρα.

  Την εικόνα που βρήκαν οι δύο ιερομόναχοι «οι γιοι της Αρχόντισσας» να επιπλέει στη θάλασσα της περιοχής του Τούρλου, και που θα τη συνοδεύσουμε ξανά το Σάββατο του Λαζάρου πίσω στο μοναστήρι.

  Μια εικόνα που αποτελεί για πολλούς από εμάς μία παρηγοριά, μία λύτρωση, ένα βάλσαμο πνευματικό.

  Μια εικόνα που τιμά και σέβεται ο κάθε Μυκονιάτης και η κάθε Μυκονιάτισα.

  Είναι εντυπωσιακό και μοναδικό ότι όλα αυτά τα χρόνια γενιές και γενιές Μυκονιατών, σαν ένα σώμα και μία ψυχή, συνοδεύουν την εικόνα αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο θρησκευτικό τους συναίσθημα.

  Είναι μία ισχυρή παράδοση που περνάει από τον παππού και τη γιαγιά, στον γιο και στην κόρη και μετά στα εγγόνια τους. Μία παράδοση που σηματοδοτεί και αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα και την πραγματική ταυτότητα της Μυκόνου.

  Ένας τόπος με πλούσια ιστορία, με μακρά παράδοση, με ισχυρές αξίες, με δυνατές βάσεις.

 Όποιοι τον αγαπάμε και τον πιστεύουμεγνωρίζουμε ότι πέρα και πάνω από την ανάπτυξη, την ευημερία και τη διεθνή καταξίωση του τόπου μας, η Μύκονος ήταν , είναι και θα παραμείνει ένα τόπος πιστός στις αρχές και τις αξίες του.

  Για αυτό και η απάντηση σε αυτούς που κινδυνολογούν για τις συνέπειες της ανάπτυξης, αλλά και σε αυτούς που ειλικρινά ανησυχούν μήπως χάσουμε την ταυτότητά μας είναι ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν το επιτρέψουμε εμείς.

  Εάν διασπαστούμε, εάν διχαστούμε, εάν χάσουμε την αγάπη και το σεβασμό για τον πλησίον μας.

  Το μοναστήρι της Θεοτόκου Τουρλιανής πέρασε από διάφορες δοκιμασίες, από καταστροφές, από λεηλασίες. Όμως πάντα γινόταν κάτι, βρισκόταν κάποιος με πίστη και αγάπη να το ξαναφτιάξει, να το ενισχύσει, να το επεκτείνει.

  Γιατί πάντα υπήρχε κάποιος που αισθανόταν την ανάγκη και το καθήκον να συνεχίσει την παράδοση και να τιμήσει την Ιστορία του.

  Οι Ιερομόναχοι Ιγνάτιος Μπάσουλας και Μεθόδιος αφιέρωσαν τη ζωή στους σε αυτό και είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για τη σημερινή εικόνα του Μοναστηριού.

  Ακριβώς αυτό το δρόμο οφείλουμε να ακολουθήσουμε και εμείς.

  Να τιμούμε τα έθιμα που κρατούν ζωντανή την παράδοση.

  Να εργαζόμαστε με ζήλο και σοβαρότητα για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των εκατομμυρίων επισκεπτών μας από όλο τον κόσμο.

 Να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για την προάσπιση της ταυτότητας του νησιού μας, της πολιτιστικής του ιδιαιτερότητας και του φυσικού του περιβάλλοντος.

 Και αυτά να μην είναι απλές θεωρίες και ευχολόγια, αλλά να αποδεικνύονται μέσα από την καθημερινή μας πρακτική.

 Στην κοινωνική, επαγγελματική και πολιτική μας συμπεριφορά.

 Προσωπικά πιστεύω ότι το νησί μας μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της νέας εποχής και υπερανάπτυξης. μόνο εάν έχουμε αυτοπεποίθηση και κατανοήσουμε ότι τα σημερινά προβλήματα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με λύσεις του παρελθόντος.

 Από το παρελθόν αντλούμε διδάγματα, αξίες και πρότυπα.

 Το μέλλον όμως το φτιάχνουμε με βάση τις προκλήσεις, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε εποχής.

 Και είναι βέβαιο ότι εάν το θέλουμε πραγματικά και ο καθένας από εμάς αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν θα καταφέρουμε όλοι μαζί να πάμε το νησί μας ακόμα πιο Ψηλά.

 Καλή Σαρακοστή σε όλους!»
   Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη χαρά της πόλεως για την υποδοχή της Αγίας Εικόνος και τη φιλοξενία της αυτές τις μέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν την ενθρονίζουμε σήμερα στον Ιερό Ναό της Παναχράντου, αλλά κατά πρώτο λόγο στις καρδιές μας»!
   Αναφέρθηκε, ωσαύτως, στη θαυμαστή εμμονή των Μυκονίων στις παραδόσεις τους, τονίζοντας ότι « η Μύκονος δεν θα χάσει ποτέ την ιδιοπροσωπία της, την ομορφιά της, την ευωδία του ασβέστη, την ανεπιτήδευτη ομορφιά της ανοιξιάτικης φύσης και τα καθάρια νερά της θάλασσάς της, δώρα του Θεού, που την έχουν καταστήσει περιλάλητη στην οικουμένη και πόλο έλξης χιλιάδων κατ’ έτος επισκεπτών».