Οι συντοπίτες και συνομήλικοι Τιτουλάριοι Μητροπολίτες που «άξιζαν καλύτερης αντιμετώπισης»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/04/2011

Ουδείς αρχιεπίσκοπος μετά τον  μακαριστό Ιερώνυμο Α’ δεν προέκρινε για τη θέση Επαρχιούχου μητροπολίτη  δύο άξιους κληρικούς: τον πανιερώτατο Μητροπολίτη Ευρίπου  κ. Βασίλειο (φωτο) και τον πανιερώτατο  Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο.

Και οι δύο ιεράρχες γεννήθηκαν στο Αγρίνιο το 1929, χειροτονήθηκαν Τιτουλάριοι επίσκοποι τον Δεκέμβριο του 1968 και η μέχρι σήμερα διαδρομή τους ήταν  φωτεινή και διαδρομή προσφοράς.  «Και οι δύο ιεράρχες, άξιζαν καλύτερης αντιμετώπισης, από τους αρχιεπισκόπους και τους Συνοδικούς αρχιερείς», τονίζει στο “ierovima”γηραιός ιεράρχης και συνεχίζει: «Πάντως η Σύνοδος κατά καιρούς και τους δύο βοηθούς επισκόπους της Αρχιεπισκοπής, τους εμπιστευόταν θέσεις συνοδικών επιτροπών».  Μάλιστα ο μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος παραμένει μέχρι και σήμερα  πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας.

Ο Επίσκοπος Ευρίπου Βασίλειος

 Ο Βασίλειος Παναγιωτακόπουλος γεννήθηκε το 1929 στο Αγρίνιο. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1951. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1958 και Πρεσβύτερος στις 23 Νοεμβρίου 1958. Στις 18 Δεκεμβρίου 1968 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ευρίπου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 8 Μαΐου 2000 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη.  Η Κέρκυρα, η Κύπρος, το Λονδίνο, η Σουηδία, η Στοκχόλμη, η Ιερά Αρχιεπισκοπή των Αθηνών- όπου έδειξε ιδιαιτέρως και τα διοικητικά του προσόντα-ποτίστηκαν με τον κρυστάλλινο παραδοσιακό και γεμάτο σοφία του λόγο αλλά και την ποιμαντική του μέριμνα.Και συνεχίζει και σήμερα να μας εμπνέει  με την απλότητα και την ταπείνωση του.

Ο Επίσκοπος Αχελώου Ευθύμιος

Ο Ευθύμιος Κ. Στύλιος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1952. Από το 1955 μέχρι το 1964 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του "Συνδέσμου", Παγκοσμίου Ενώσεως Ορθοδόξου Νεολαίας. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1962 και Πρεσβύτερος το 1963. Στις 22 Δεκεμβρίου 1968 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Αχελώου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 8 Μαΐου 2000 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη.Τα έργα της αγάπης του πανιερώτατου  πολλά. Δεν είχε και συνεχίζει να μην έχει  μέχρι σήμερα όρια η αγάπη του. Πάντα κοντά στους ανθρώπους και τα προβλήματά τους, άριστος συνομιλητής που σε κερδίζει  με τα πρώτα του λόγια.