Εγκαίνια Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/08/2018
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος - Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, μετά πολλής χαράς ανακοινώνουν τα ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, τα οποία, συν Θεώ, θα τελεσθούν στο Νέο Προκόπιο, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
·         18:00    Άφιξη επισήμων στο Ι. Προσκύνημα.
·         18:30 Αγιασμός Εγκαινίων υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
·         Προσφώνηση Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
·         Προσφώνηση Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη.
·         Σύντομη Ξενάγηση στο Μουσείο.
·         20:15 Πλατεία Νέου Προκοπίου: Εκδήλωση με Μικρασιάτικα Τραγούδια και παραδοσιακούς Μικρασιάτικους Χορούς από την Παραδοσιακή Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως και την Χορευτική Ομάδα της Ενορίας Νέου Προκοπίου.
         Το Μουσείο δημιουργήθηκε με την χάρη του Οσίου Ιωάννου και διαφυλάσσει και εκθέτει ιερά κειμήλια και άλλα λαογραφικού περιεχομένου αντικείμενα, τα οποία οι πρόσφυγες του Προκοπίου της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας, κατά τον ξεριζωμό τους, μετά την μικρασιατική καταστροφή, με μυρίους κινδύνους και απερίγραπτους κόπους έφεραν στη νέα τους πατρίδα, το Νέο Προκόπιο της Ευβοίας, ενώ διαθέτει και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και βεβαιώσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας.
 
Χρηματοδοτήθηκε δε κατά μέγα μέρος από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάχθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με πρόταση της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας, αλλά και από το ταμείο του Ιερού Προσκυνήματος.
 
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος