I.N.Αγ. Αθανασίου Αμαλιάδας: Απαράδεκτη κατάσταση

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/07/2018

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, δηλώνει πικραμένος ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξης Αναγνωστόπουλος.

 

Σπασμένα τζάμια στην  νότια και ανατολική πλευρά του ναού, σπασμένα τα εξωτερικά φωτιστικά, βρώμα και δυσωδία στη βόρεια πλευρά και συνθήματα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο ναός στολίδι της πόλης της Αμαλιάδας, ο ναός που έχει συνδέσει την παρουσία του με την ιστορία της πόλης.

Όλα σπασμένα

 

«Από τότε που ανακαινίσαμε εκ βάθρων την εκκλησία από τους σεισμού του 2008 και δαπανήσαμε πολλά χρήματα έχουμε το εξής πρόβλημα: Τα παιδιά πρέπει να έχουν τον χώρο τους, πρέπει να εκτονώνονται, πρέπει να διασκεδάζουν το κατανοούμε απόλυτα, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του ιερού ναού. Κάθε απόγευμα συγκεντρώνονται παιδιά στην νότια πλευρά  και παίζουν μπάλα με αποτέλεσμα να σπάνε τα τζάμια της πόρτας και των παραθύρων. Συχνά κάνω συστάσεις στα παιδιά, έχω ζητήσει την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας να πει δυο λόγια στα παιδιά να μην χτυπάνε την μπάλα στα τζάμια της εκκλησίας αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει. Έχω αλλάξει επτά φορές τα φανάρια της εκκλησίας στη νότια πλευρά, τώρα πρέπει να αλλάξω το τζάμι στην πόρτα και το τζάμι στο ιερό. Όλα αυτά κοστίζουν στο ναό. Έχω μιλήσει τον δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος κατανοεί το πρόβλημα και περιμένω να δοθεί κάποια λύση. Τώρα τελευταία κάποιοι ασεβείς,  ασυνείδητοι, ανάγωγοι και απολίτιστοι,  έχουν αρχίσει και γράφουν και συνθήματα στους τοίχους. Λυπάμαι πολύ… ».

 

Ουρητήριο  η νότια πλευρά

 

Ο π. Αλέξης αναφέρεται και σε ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ιερός ναός: «Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην βόρεια πλευρά του ναού. Δυστυχώς ηλικιωμένοι  άνθρωποι κάποιες στιγμές ουρούν στο σημείο αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί ηλικιωμένοι δεν μπορούν να κατέβουν ή να ανέβουν σκαλιά για να επισκεφθούν την τουαλέτα του καταστήματος. Αποτέλεσμα είναι να ουρούν εδώ και φυσικά το βράδυ η κατάσταση είναι χειρότερη. Η νεωκόρος κάθε πρωί καθαρίζει το χώρο… »

 

Νεκροταφείο το προαύλιο

 

Τονίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής πλατείας ανήκει στον ιερό ναό. Ο π. Αλέξης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Προαύλιο της εκκλησίας είναι όλη η πλατεία του Αγίου Αθανασίου, δηλαδή η πλατεία ανήκει στον  ιερό ναό καθότι μέχρι και το 1910-15 υπήρχε νεκροταφείο εδώ που βρίσκεται η πλατεία. Ακόμη και σήμερα αν σκάψεις, κάτω  από την πλατεία θα βρεις οστά κεκοιμημένων. Μετά το νεκροταφείο δημιουργήθηκε εκεί που είναι το 2ο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στην Φραγκαβίλλα.»

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού η κ. Βρύνα Παγώνα και η κ. Ειρήνη Λιαούτση. «Τι θα γίνει αλήθεια από την 1η Αυγούστου που τα απογεύματα θα ξεκινήσουν οι Παρακλήσεις στην Παναγία μας; Θα τελείται Λειτουργία και έξω τα παιδιά θα παίζουν μπάλα;»