Ο Επίσκοπος Θεσπιών στον ι.ν. Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/05/2018

Ο Επίσκοπος Θεσπιών στον Πανηγυρικό Εσπερινό

της Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου

 

Mε λαμπρότητα τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών Βολιώτη πλαισιωμένου από πλειάδα κληρικών.

 Πλήθος κόσμου προσήλθε να προσκυνήσει με ευλάβεια την ιερή εικόνα της Αναλήψεως.

Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο κήρυγμά του επεσήμανε ότι το σχέδιο της θείας οικονομίας είναι καρπός της αγάπης του Θεού και της φροντίδας του για τον άνθρωπο. Είναι το σχέδιο ενός Θεού που αγαπά παράφορα και παράλογα γιατί η αγάπη είναι παράλογη. Είναι παράλογο να αγαπάς κάποιον που δεν ανταποκρίνεται στην αγάπη σου, που σε ανεβάζει στο σταυρό, σε λοιδορεί, σε συκοφαντεί και σε αρνείται. Αυτός ο Θεός έχει δημιουργήσει όλες τις προυποθέσεις για να ζήσουμε αιώνια μαζί του , συνέχισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών. Ο Θεός της αγάπης δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του, ούτε αυτήν τη θεότητά του. Έρχεται και τη χαρίζει στη δική μας αδύναμη, ασθενική, αμαρτωλή ανθρώπινη φύση και μας δίνει τη δυνατότητα να θεωθούμε, να βρεθούμε στην ίδια κοινωνία που βρίσκεται ο ίδιος ο Θεός Πατήρ με τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Η Ανάληψη, τόνισε ο Θεοφιλέστατος, είναι η εορτή η οποία κατεξοχήν εκφράζει τη φροντίδα, τη στοργή, την αγκαλιά του Θεού.  Ο Θεός αγκαλιάζει τον άνθρωπο και τον παίρνει από τη γη στον Ουρανό, τον ανεβάζει ψηλά και του δίνει τη δυνατότητα να ζήσει μαζί του την αιώνια χαρά την αιώνια ζωή.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Θεσπιών αναφέρθηκε στα λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ο οποίος είπε ότι η Ανάσταση και μόνο δεν θα έφτανε για να σωθεί ο άνθρωπος.¨Ολοι θα αναστηθούμε και αυτοί που  αγάπησαν το Θεό και αυτοί που δεν τον αγάπησαν, αλλά δεν θα θεοποιηθούν οι πάντες. Θα θεοποιηθούν μόνο αυτοί που βάδισαν την οδό της Αναλήψεως. Αυτοί που ακολούθησαν το Χριστό στο όρος των Ελαιών.

Θα πρέπει, κατέληξε ο Θεοφιλέστατος, να είμαστε αποφασισμένοι να κοπιάσουμε, να αγωνιστούμε εναντίον του εαυτού μας . Τα μάτια της ψυχής μας , τα μάτια του κορμιού μας, όλες οι πνευματικές αισθήσεις να είναι σε εγρήγορση, σε ένα διαρκή πόθο θεότητας, συνάντησης δηλαδή με το Θεό. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες και να πούμε εγώ θέλω να ανέβω ψηλά θέλω Αυτόν να ακολουθήσω, Ανάληψη ποθώ, Ανάληψη γυρεύω, Ανάληψη θέλω, Ανάληψη θα ζήσω.

 Από την πλευρά του στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Καβαρνός ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών που μεγάλυνε με την παρουσία του την Ιερά πανήγυρη της ενορίας.

 

 

                                                                                    Εκ του Ιερού Ναού