Δραματική έκκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/11/2012

Ενα από τα ιερότερα μνημεία της χριστιανοσύνης, ο Ναός της Αναστάσεως, που υψώνεται στο σημείο όπου ο Ιησούς σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε, αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εξαιτίας ενός απλήρωτου επί...αιώνες λογαριασμού νερού. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει απευθύνει δραματική έκκληση σε αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων και στον Αντώνη Σαμαρά, για να εξευρεθεί λύση, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμμία ανταπόκριση.

Η εταιρία υδάτων Hagihon του Ισραήλ ιδιωτικοποιήθηκε και η νέα διοίκηση αποφάσισε να ελέγξει  εκκρεμότητες του μακρινού παρελθόντος. Ετσι έφθασε αιώνες πίσω και εντόπισε ότι ο Ναός της Αναστάσεως  από την εποχή της Αγγλίας και της Ιορδανίας δεν πλήρωνε για την κατανάλωση νερού ποτέ, επειδή προφανώς  λόγω του προσκυνημάτων-κάτι απόλυτα λογικό- δεν τους υποχρέωναν να το κάνουν.Η Hagihon έστειλε το λογαριασμό στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο Πατριάρχης έμεινε έκπληκτος από το ποσό της φερόμενης οφειλής. Η εταιρεία ζητά για κατανάλωση νερού το ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ, και αυτό γιατί υπολόγισε τα οφειλόμενα σε βάθος χρόνου.Ο Πατριάρχης εξήγησε στους υπευθύνους της εταιρείας το καθεστώς που ισχύει επί αιώνες καθώς τόσο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της αγγλικής διοίκησης αλλά και της ιορδανικής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ η υδροδότηση του Ναού παρεχόταν δωρεάν. Το αυτί της εταιρίας Hagihon όμως δεν ίδρωσε... 

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο εκ Γαργαλιάνων Μεσσηνίας ορμώμενος, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Έστειλε επιστολές στον Μπάρακ Ομπάμα, τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Σιμόν Πέρες αλλά ακόμα απάντηση δεν έλαβε. Στόχος του Πατριάρχη κ. Θεόφιλου είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος που προκάλεσε η ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης της Ιερουσαλήμ η οποία μάλιστα όλως περιέργως δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιστορικού Πατριαρχείου!Από τους λογαριασμούς αυτούς πληρώνονται τα έξοδα του Πατριαρχείου, οι κληρικοί και η λειτουργία των ορθόδοξων σχολείων.
«Πρέπει να διατηρηθεί το status quo του Ναού της Αναστάσεως και να σταματήσει η προσβλητική συμπεριφορά προς τον Πανάγιο Τάφο, του πιο ιερού ναού για όλους του χριστιανούς» δηλώνει στις επιστολές του ο κ. Θεόφιλος, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση.
Το Πατριαρχείο ζήτησε από την εταιρία να αρχίσει να πληρώνει από τώρα και στο εξής αλλά η διοίκηση είναι ανένδοτη.