Έχει κάτι να πει η Ιερά Μητρόπολη Πατρών; Παρέμβαση περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/11/2012

 

Πόσο περήφανη μπορεί να αισθάνεται η τοπική Εκκλησία και συγκεκριμένα η Ιερά Μητρόπολη Πατρών για τη δωρεά οίκου ανοχής σε δημοτικό σχολείο της περιοχής; Γιατί αν αληθεύει το δημοσίευμα, η Παιδεία και η Κοινωνία μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια...Και πώς να κοιτάξει η τοπική Εκκλησία κατάματα τους μαθητές και τις μαθήτριες; Δεν μπορούσε η μητρόπολη Πατρών να ικανοποιήσει το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για οικονομική ενίσχυση; Εκτός και αν δεν ζητήθηκε βοήθεια.

Ευτυχώς που ευαισθητοποιήθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος  και επέστρεψε πίσω τη δωρεά.

Ας διαβάσουμε όμως το δημοσίευμα 

Χορηγία σε σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου της Πάτρας, έκανε ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Η χορηγία φθάνει το ποσό των 3.000 ευρώ και έγινε ύστερα από αίτημα των μελών του συλλόγου, επειδή δεν μπορούσαν να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα.
Τα μέλη του συλλόγου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είχαν απευθυνθεί σε φορείς της πόλης, χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση. Έτσι απευθύνθηκαν στην ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής η οποία απάντησε θετικά και το χρηματικό ποσό θα δοθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, για την αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος.
Μιλώντας για τη χορηγία ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είχαμε εκφράσει επιθυμία να κάνουμε παρεμβάσεις, αλλά επειδή το ταμείο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δεν είχε χρήματα, αποφασίσαμε να κάνουμε κρούση για δωρεές. Η μόνη που δέχτηκε να μας βοηθήσει ήταν η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής».
Όσον αφορά το γιατί η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής επέλεξε σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου της Πάτρας για να τον βοηθήσει οικονομικά, η απάντηση είναι ότι συνδέεται με την πόλη, αφού διατηρεί εδώ και χρόνια οίκο ανοχής στην Πάτρα.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής έχει κάνει χορηγία και σε αθλητική ομάδα της Λάρισας


 "Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας" "

Τελικά μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, το φωτοτυπικό μηχάνημα επεστράφη στον δωρητή. Την εντολή έδωσε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος.Το φωτοτυπικό μηχάνημα δόθηκε σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας, μέσω χορηγίας που έγινε στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων από ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του κυρίου Παναγιωτόπουλου "αποδεχόμενος την παιδαγωγική ευθύνη μου ως περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, έδωσα εντολή να επιστραφεί το φωτοτυπικό μηχάνημα το οποίο χορηγήθηκε στη σχολική μονάδα, ελπίζοντας ότι συγχρόνως δίνω το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι κανένας δε νομιμοποιείται να εκθέτει το θεσμό του σχολείου και να αποκομίζει κέρδη εις βάρος των μαθητών".

Και προσθέτει: "Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ' ανάγκη και ηθικό. Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας".

Ακόμη, ο περιφερειακός διευθυντής τονίζει πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δημοτικό σχολείο διαπαιδαγωγεί τα νέα μέλη της κοινωνίας μας, υπαγορεύει το αξιακό τους σύστημα και διαμορφώνει τις στάσεις ζωής τους".

"Θεωρώ συνεπώς", συνεχίζει ο Γ. Παναγιωτόπουλος, "αδιανόητο να επιτρέπεται να προσεγγίζεται η σχολική μονάδα αποκλειστικά για τη χρησιμοποίησή της ως όχημα και μέσο διαφήμισης για επιχειρήσεις οποιουδήποτε είδους".

Απευθυνόμενος, προς το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ο Γ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι είναι καθήκον όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και βεβαίως, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων της σχολικής μονάδας, να διαφυλάττουν τις παιδαγωγικές αρχές και τα ιδεώδη της και να προφυλάσσουν τους μαθητές από παρόμοιες ενέργειες, αφού το αποτέλεσμά τους, είναι η έκθεση της σχολικής μονάδας και του θεσμού του σχολείου.