Η Έκθεση Βαρλάμη για τον Άγιο Λουκά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/03/2018

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά στην Συμφερούπολη, ο Μητροπολίτης Αργολίδος  Νεκτάριος, εγκαινίασε την εικαστική έκθεση του αείμνηστου Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα :

''Άγιος Λουκάς το μυστήριο Φως της Θαυματουργίας''

 

Μεγάλο πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Αργολίδος στον νέο Ναό του Αγίου Λουκά στα Λευκάκια Ναυπλίου για να συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις καθώς και στα εγκαίνια της έκθεσης. Οι άνθρωποι βίωσαν το μοναδικό αυτό έργο σε μία ιδιαίτερη παρουσίαση μέσα στο Μουσείο που δημιούργησε ο Μητροπολίτης αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Αγίου. Τα έργα του έλληνα ζωγράφου της διασποράς έχουν μία άλλη σημασία όταν εκτίθενται μαζί με τα έργα του ζωγράφου Αγίου Λουκά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν και να αισθανθούν πιο έντονα τον σύγχρονο αυτό άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Ως γνωστό πρόκειται για την τελευταία εικαστική συλλογή του μεγάλου καλλιτέχνη της διασποράς ο οποίος έφυγε πρόωρα από την ζωή τον Δεκέμβριο του 2016. Η συλλογή που περιοδεύει περιλαμβάνει 14 πίνακες ζωγραφικής μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων Το μοναδικό αυτό έργο, όπως μας ενημερώνει ο ένας από τους επιμελητές τη έκθεσης ο κύριος Παύλος Τροχόπουλος είναι η ομολογία πίστεως του μεγάλου έλληνα ζωγράφου.

Ο Βαρλάμης με το έργο του αυτό καταφέρνει να συγκινήσει τους επισκέπτες και να τους μεταφέρει την δύναμη της πίστης του Αγίου Λουκά.