Ιερώνυμος: Η Πολιτεία επεμβαίνει πραξικοπηματικά σε εσωτερικά μας θέματα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/02/2018

Να καταψηφίσει την τροπολογία που αφορά στο Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, καλεί τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε επιστολή που του απέστειλε σήμερα το πρωί και την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».


Ουσιαστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δια του υπουργού Παιδείας φαίνεται οτι εκδικείται την Εκκλησία και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεο για την ρητή και ξεκάθαρη στάση που τήρησαν στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων και σε αυτό της εκπροσώπησης της Εκκλησίας στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία υπογράφεται από επτά βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι), «επιδιώκεται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην επιστολή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Τα ζητήματα που θέτει η βουλευτική τροπολογία έχουν απαντηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος με προγενέστερη επιστολή (έτους 2015) προς τον τότε Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη και τους κκ. Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, την οποία σας κοινοποιούμε. Οι απόψεις της Ιεράς Συνόδου έγιναν τότε κατανοητές και αποσοβήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία, που σήμερα επαναφέρεται από τους ανωτέρω κκ. Βουλευτές».