Εκδήλωση της ΠΕΘ Ηλείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/02/2018
Πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά με εξαιρετική επιτυχία και πρωτοτυπία η καθιερωμένη εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ Γερμανού, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, καθώς επίσης του Ιερού Κλήρου και  αρκετών συμπολιτών μας.
 
Αφού εψάλησαν επίκαιροι ύμνοι από μέλη  της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Νικολάου Παπαδημητρίου, ομίλησε με το γνωστό πνευματικό παλμό που τον διακρίνει ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κος Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο οποίος εξήρε την πνευματική θεολογική, ποιμαντική και κοινωνική προσφορά των αγίων τριών Ιεραρχών οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά τόνισε άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας.
 
Κύριος ομιλητής της λαμπρής αυτής εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής Φιλολογίας του  Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε εμπεριστατωμένα από Θεολογικής αλλά και Ιστορικής πλευράς το θέμα: «Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ» και αναφέρθηκε στη πολυποίκιλη προσφορά προς την ανθρωπότητα της αγιοτόκου Καππαδοκίας, κατά την εποχή των μεγάλων πατέρων του 4ου μ.Χ. αιώνα αλλά και διαχρονικά ως τις ημέρες μας.  Επισταμένως δε ανέπτυξε τις πρώϊμες επιστημονικές συλλήψεις για το μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο που συναντούμε στα συγγράμματα των Τριών Ιεραρχών. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή ταινίας για τους Τρείς Ιεράρχες και την θρυλική Καππαδοκία μας, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Αιδεσιμότατος π. Νικόλαος Κατσηδήμας, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και  στο τέλος ακολούθησε  εποικοδομητική διαλογική συζήτηση.
 
Το παράρτημα της Π.Ε.Θ. Ηλείας, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό για την πολύτιμη και ουσιαστική στήριξη και αυτής της εκδήλωσης, προς τιμήν των προστάτων της Ελληνικής Παιδείας μας, καθώς επίσης τον εκλεκτό ομιλητή κ. Χρήστο Τερέζη,  και  όσους ευγενώς την παρακολούθησαν.
 
(Παράρτημα Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων).