Ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ιερισσού αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης και η απέλασή του από την Αλβανία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/09/2012

Το «ierovima», πριν δημοσιεύσει οποιαδήποτε πληροφορία, την διασταυρώνει. Το ίδιο συνέβη και με την αποκλειστική είδηση που αναρτήσαμε για τους υποψηφίους για τις μητροπόλεις Ιερισσού και Νικοπόλεως.

Λάβαμε περισσότερα από δέκα ηλεκτρονικά τηλεγραφήματα, οκτώ επώνυμα και δύο ανώνυμα, που αφορούν στον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μαϊδώνη (φωτο από εξώφυλλο βιβλίου του).

 

Ένα από τα επώνυμα μηνύματα που λάβαμε ανέφερε:«Ο π. Χρυσόστομος εργάστηκε άοκνα για 30 ολόκληρα χρόνια στην Μητρόπολη Ιερισσού και έχει αναπτύξει μεγάλο, πλούσιο και πολυσχιδές πνευματικό και κοινωνικό έργο. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Μητροπόλεως Ιερισσού, αλλά και των φορέων και των αρχόντων τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητός του και αναγνωρίζει ότι είναι ο μόνος κατάλληλος για την θέση».

 

Επίσης κάποιο άλλο, ανέφερε: «Πρόκειται για έναν αρχιμανδρίτη που τα τελευταία χρόνια, έχει προσφέρει τεράστιο έργο στον τόπο του, γνωρίζει τους πάντες με το μικρό τους όνομα και είναι αγαπητός απ' όλους. Η πιθανή εκλογή του, θα γεμίσει με χαρά όλους τους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής, αλλά και όλους εμάς που τον γνωρίζουμε και ζούμε σε όμορες Μητροπόλεις με αυτήν της Ιερισσού.» 

 

Δεν αμφισβητούμε ότι πρόκειται για ΑΞΙΟ κληρικό. Όμως ΔΕΝ επιλέγουμε εμείς τους υποψηφίους.

 

Παραθέτουμε ακόμη ένα τηλεγράφημα που λάβαμε από τον Δρ. Αρχαιολογίας κ.Ιωάννη Βιταλιώτη:

 

"Αγαπητοί Κύριοι,
Τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μαϊδώνη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Ούτε κατάγομαι από τη Χαλκιδική ή άλλο μέρος της βόρειας Ελλάδας. Οφείλω, όμως, να καταθέσω όσα γνωρίζω για αυτόν από απόλυτα αξιόπιστες πηγές στην Αλβανία για το τεράστιο έργο που επιτέλεσε στην περιφέρεια Αργυροκάστρου της Βορείου Ηπείρου, προτού απελαθεί άδικα από το αλβανικό κράτος το 1992 (αν δεν κάνω λάθος), προκειμένου να διασωθεί ο απειλούμενος με άμεση απέλαση μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, να εξευμενιστούν οι αλβανικές αρχές και να κοπάσει το ανθελληνικό κλίμα (μετά το αιματηρό επεισόδιο σε συνοριακό φυλάκιο). Ο π. Χρυσόστομος, μου είπαν οι άνθρωποι εκεί στη Βόρειο Ήπειρο, ταξίδευε μέρα και νύχτα, σε δρόμους που τότε ακόμα ήταν άθλιοι, σε δυσπρόσιτα και απομωνομένα χωριά και μερικές φορές κοιμόταν για λίγη ώρα μέσα στο αυτοκίνητο, στο πλάι του δρόμου. Μιλούσε σε αίθουσες και εκκλησίες για θέματα πνευματικά (όχι εθνικιστικά) και χιλιάδες ανθρώπων, Έλληνες και Αλβανοί, έτρεχαν στις ομιλίες του, ακόμα και μέσα στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Έχει φρόνημα ιεραποστολικό, είναι συνειδητός εργάτης του Ευαγγελίου, όχι επαγγελματίας, και αξίζει στην Εκκλησία μας να γίνει επίσκοπος.
Ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ως μητροπολίτης Θηβών είχε μιλήσει και γράψει για την αδήριτη ανάγκη αλλαγής του τωρινού κατάπτυστου συστήματος εκλογής ιεραρχών, ώστε και ο τοπικος κλήρος και λαός να έχει έναν λόγο. Δυστυχώς, αυτά ήταν αντιπολιτευτικές κορώνες προς τον μακαριστό Χριστόδουλο και, ως ψεύτικες κορώνες που ήταν, κλειδώθηκαν στο ντουλάπι με τα λοιπά μπιχλιμπίδια.
Τουλάχιστον, ας αφουγκραστεί ο Αρχιεπίσκοπος και όσοι ιεράρχες έχουν ήθος και εκκλησιαστική συνείδηση τη φωνή των απλών ανθρώπων της επαρχίας Ιερισσού, αλλά και τη φωνή των Ορθοδόξων αδελφών μας της Αλβανίας, ανεξαρτήτου εθνικότητας, που γνώρισαν και αγάπησαν τον π. Χρυσόστομο. Τα γράφω μετ' επιτάσεως επειδή έμεινα κατάπληκτος από όσα θετικά, σε ανύποπτο χρόνο, άκουσα στη γείτονα χώρα για τον π. Χρυσόστομο και το έργο του εκεί.
Με τιμή,
Ιωάννης Βιταλιώτης
Δρ αρχαιολογίας
Ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών
Διομήδους 45, Κορυδαλλός"