"Ιερός πόλεμος" στη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/08/2012

Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά με τον αρχιμανδρίτη Ανατόλιο Ψυχογιό, ο οποίος προσχώρησε στην Εκκλησία των Γ.Ο.Χ και διεκδικεί τον ιερό ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα Παλιάμπελα για να τελεί Θεία Λειτουργία.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα ξεκίνησε με την αποχώρηση του Ανατολίου από την ορθόδοξη εκκλησία και την προσχώρησή του στην εκκλησία του Παλαιού Ημερολογίου και την ανακήρυξή του ως ‘Μητροπολίτη Ακτίου, Βονίτσης και Στερεάς Ελλάδος’.

Ο Μητροπολίτης Κοσμάς επικαλείται δικαίως τους ‘Ιερούς Κανόνες’ όπως λέει που πάρθηκαν με την Απόφαση της Θ’ Συνόδου της Αντιοχείας, με την οποία Ναός που έχει τελέσει ορθόδοξη λειτουργία απαγορεύεται αυστηρά να τελέσει οποιαδήποτε λειτουργία άλλης θρησκείας, δόγματος ή σχίσματος.

Ο δε Ανατόλιος απαιτεί την τέλεση της λειτουργίας ως ιδρυτής της Διεθνούς Ακαδημίας ‘Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός’ όπου βρίσκεται και ο συγκεκριμένος ναός.

Τον γόρδιο δεσμό καλείτε να λύσει τόσο ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας και το Τοπικό Συμβούλιο των Παλιαμπέλων, μιας και ο Δήμος έχει την κυριότητα του ακινήτου, όσο και η τοπική κοινωνία των Παλιαμπέλων με την αποδοχή η μη της νέας τάξης ‘θρησκευτικών’ πραγμάτων που προσπαθεί να επιβάλει ο πατέρας Ανατόλιος.(thebest.gr)  Ανατ Αν Αν