Ε.Ε προς ΔΙΣ για την παράλειψη (;) στο ημερολόγιο: «Συγγνώμη λάθος»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/03/2011

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αναγνώσθηκε η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο (φωτο), μετά από την έγγραφη διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυκλοφορία του «Ημερολογίου 2011», στο οποίο καταχωρούνται οι εορτές όλων των υπολοίπων Θρησκειών εκτός από τις Χριστιανικές Εορτές.

«Προς αποκατάσταση της παράλειψης θα αποστείλουμε πολύ σύντομα διορθωτικό σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβαν το Ημερολόγιο 2010/2011. Το διορθωτικό αυτό θα αναφέρει τις εθνικές και θρησκευτικές αργίες στο σχετικό κράτος μέλος. Οι αργίες αυτές θα ενσωματωθούν οριστικά στην επόμενη έκδοση του Ημερολογίου, που βρίσκεται ήδη σε προετοιμασία», απάντησε η Ε.Ε. "Το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο απάντησε άμεσα θα πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τους έλληνες πολιτικούς και ιδιαίτερα τους υπουργούς που αρκετές φορές, δεν καταδέχονται να απαντήσουν στις επιστολές που τους αποστέλλουμε", σχολίασε ιεράρχης στο "ierovima".

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη μετά την τρίτη συνεδρίαση της ΔΙΣ:

«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 Κατά την σημερινή Συνεδρία :

 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο αναγνώσθηκε η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, μετά από την έγγραφη διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυκλοφορία του «Ημερολογίου 2011», στο οποίο καταχωρούνται οι εορτές όλων των υπολοίπων Θρησκειών εκτός από τις Χριστιανικές Εορτές.

Στην απαντητική Επιστολή του, ο κ. Πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Η Επιτροπή εκφράζει την βαθειά της λύπη για την δυσαρέσκεια που μπορεί να προκάλεσε στην Εκκλησία της Ελλάδος και στους Ευρωπαίους Πολίτες η παράλειψη αυτή. Σας παρακαλώ να δεχθήτε την διαβεβαίωσή μου ότι δεν υπήρξε ποτέ εκ μέρους της Επιτροπής οποιαδήποτε πρόθεση δυσμενούς μεταχείρισης της Χριστιανικής Θρησκείας με την έκδοση αυτή. Προς αποκατάσταση της παράλειψης θα αποστείλουμε πολύ σύντομα διορθωτικό σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβαν το Ημερολόγιο 2010/2011. Το διορθωτικό αυτό θα αναφέρει τις εθνικές και θρησκευτικές αργίες στο σχετικό κράτος μέλος. Οι αργίες αυτές θα ενσωματωθούν οριστικά στην επόμενη έκδοση του Ημερολογίου, που βρίσκεται ήδη σε προετοιμασία».

 Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιο, Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, τα Μέλη της Επιτροπής και τον Γραμματέα, προκειμένου να ενημερωθεί για το έργο και τις δραστηριότητες της Επιτροπής, καθώς και για τον περαιτέρω προγραμματισμό των ενεργειών τους. Επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και κατετέθησαν προτάσεις εκ μέρους του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων.

 Μετά το διάλειμμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δέχθηκε τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές, Εκπροσώπους των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν το μέλλον των δύο Πανεπιστημιακών Σχολών καθώς και το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.»