Πανηγύρισε η Κυρά των Βλαχερνών

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/09/2017

του Κώστα Ζαφειρίου Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύριζε το διήμερο 7 και 8 Σεπτε​βρίου η Ιερά Μονή Βλαχερνών, το ιστορικό Μοναστήρι της Κυράς των Βλαχερνών στην Κάτω Παναγιά Κυλλήνης. Η Θεομητορική Εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι σημείο αναφοράς τόσο για το μοναστήρι όσο και για τους πιστούς του νομού.

Κατά την παραμονή της εορτής, 7 Σεπτε​μ​βρίου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ​από τον αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Κωλέττη, συμπαραστατούντος του αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετου.

Πλειάδα πιστών είχε κατακλύσει από νωρίς προχθές το απόγευμα την Μονή που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή και προσευχήθηκε με ευλάβεια στην Παναγία.

Μετά τον εσπερινό και έξω από τη Μονή ακολούθησε το πατροπαράδοτο πανηγύρι με ψητά.  Είναι πανηγύρι που έχει σημαδέψει την ψυχή και την μνήμη των ντόπιων αφού αποτελεί παράδοση.

Την κυριώνυμο ημέρα τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ενώ έγινε και λιτανεία της εικόνας πέριξ της Μονής. Ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και πρόεδροι ΤΚ ήταν μεταξύ εκκλησιάσματος.

Ο σεβασμιώτατος λίγο πριν αναχωρήσει από την πανηγυρίζουσα Μονή είχε συνομιλία με τροφρίμους του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί εδώ και μερικές δεκαετίας στη Μονή  Ίδρυμα Ανιάτων της Ι. Μητρόπολης Ηλείας, με την επωνυμία: Γηροκομείο Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης «Παναγία η Βλαχέρνα». (φωτο Ανδρέας Μίγκος ,Χ. Ασημακόπουλος)