Ο Βρεσθένης στην ΙΜ Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής Λακωνίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/09/2017

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγυρίζει το διήμερο 7 και 8 Σεπτε​μ​βρίου η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής Λακωνίας την Θεομητορική Εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Κατά την παραμονή της εορτής, 7 Σεπτε​μ​βρίου 2017, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ​του οποίου κατόπιν αδείας και ​ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου​ προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος,​ ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, με τη συμμετοχή κληρικών από την ευρύτερη περιοχή και πλήθους προσκυνητών.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, αποτελεί μετόχι της Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα και είναι σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Ταϋγέτου.

Χτίστηκε λίγο πριν τα μέσα του 19ου αιώνα, πάνω σε ερείπια παλιότερου ναού, που ήταν επίσης αφιερωμένος στην Παναγία. Κτίτορας της Μονής είναι ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Λαδόπουλος, ο οποίος στην παιδική του ηλικία γύρω στο 1840, καθ’ υπόδειξιν της Θεοτόκου, βρήκε την εικόνα της, στην θέση που ονομάζεται «Ασκηταριό» και είναι κάτω από την σημερινή Μονή.

Επίσης, η Θεοτόκος υπέδειξε στον κτίτορα την θέση που χτίστηκε η Μονή και την επωνυμία «Φανερωμένη» για την εικόνα της, που η ίδια του φανέρωσε.

Η οσιακή ζωή και η πνευματικότητα του κτίτορα, αλλά και των διαδόχων του αγιοσαραντιτών πατέρων μετοχιάρηδων που στην συνέχεια υπηρέτησαν στο μετόχι, το κατέστησαν πανλακωνικό προσκύνημα.

Πλήθος χριστιανών συρρέουν για να πρσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα καθ’όλο το έτος, κυρίως όμως κατά την ημέρα της πανηγύρεως.