Ιερατική Σύναξις στην Ι.Μ.Ηλείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/05/2017
Η τελευταία Ιερατική Σύναξη των Αιδεσιμοτάτων Εφημερίων της Αρχιερατικής Περιφερείας Πύργου και της Αρχιερατικής Περιφερείας Ωλένης, για το τρέχον  Εκκλησιαστικό-Ιεραποστολικό έτος, πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Τρίτη 16 Μαΐου ε.έ., στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου του Δήμου Πύργου.
 
Της   Συνάξεως αυτής,  προηγήθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Κωλέτη, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος παράλληλα ήταν και ο εισηγητής της Σύναξης,  που είχε ως θέμα: «ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ». 
 
Στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του, ο π. Χριστόφορος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: “Ανορθόδοξες θεραπευτικές μέθοδοι χαρακτηρίζονται οι «μη συμβατικές», θεραπευτικές μέθοδοι, δηλαδή εκείνες οι οποίες δεν είναι επιστημονικώς αναγνωρισμένες και δεν είναι επίσης επικυρωμένες. Υπό τον όρον αυτό στις ανορθόδοξες θεραπευτικές μέθοδοι, συμπεριλαμβάνονται όλες οι «εναλλακτικές, συμπληρωματικές, αναπληρωματικές και παραδοσιακές» θεραπευτικές, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις χίλιες... και για να εξαπλώσουν τις δοξασίες τους χρησιμοποιούν τις «θεραπευτικές αυτές», επαναφέρουν τον γιατρό-μάγο στην σύγχρονη κοινωνία μας… Οι πιο πολλές από τις μεθόδους και τις τεχνικές αυτές θεμελιώνονται σε ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Πίστη και ζωή κοσμοθεωριακή τοποθέτηση και εμπλέκουν μέσα στις διαδικασίες τους, τον ανατολικό μυστικισμό, την μαγεία-σαμανισμό και τις αντιχριστιανικές αντιλήψεις της «Νέας Εποχής». Η Νέα εποχή έχει τις ρίζες της στον Βουδισμό, τον Ινδουισμό, τον Ταοϊσμό και τον Αποκρυφισμό και αποτελεί την σύνθεση όλων αυτών. Η «Νέα εποχή» αποτελεί μία κίνηση, η οποία σύμφωνα με πολλούς μελετητές  της, αποκαλείται αντιχριστιανική θρησκεία”. Εκτεταμένες δε αναφορές ειδικότερα έγιναν από τον ομιλητή, στις ανορθόδοξες θεραπευτικές μεθόδους της Ομοιοπαθητικής, της  Ρεφλεξολογίας και του Βελονισμού.
 
Ακολούθησε ευρεία συζήτηση μεταξύ των Ιερέων, επί της ενδιαφέρουσας αυτής εισηγήσεως και το κλείσιμο της Συνάξεως, από τον υπεύθυνο αυτής Αιδεσιμολογιότατο  π. Ηλία Παπαγγελή, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
 
Κατά τον μήνα Ιούνιο ως είθισται θα πραγματοποιηθεί η Γενική Ιερατική Σύναξη όλων των Αιδεσιμοτάτων Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Πύργο,  κατά την οποίαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός θα δώσει οδηγίες και πνευματικές κατευθύνσεις, εν όψει της Θερινής περιόδου.
 
 
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ