Ρουπάκι: Υποδοχή τμήματος λειψάνων της Αγ. Μαύρας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/04/2017

Με χαρά, ευλάβεια και τιμή και συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών πιστών, το Ρουπάκι και συγκεκριμένα η εκκλησία της Αγίας Μαύρας θα υποδεχθεί στις 2 Μαϊου τμήμα των λειψάνων της Αγίας Μαύρας πολιούχου του Ρουπακίου.

Είναι πρώτη φορά που έρχονται λείψανα της Αγίας στην ομώνυμη εκκλησία και το χωριό ετοιμάζεται ήδη για την υποδοχή.

Ο κ. Σταυρόπουλος Αθανάσιος πρόεδρος  του ΤΔ Ρουπακίου (Δήμος Πηνειού) ευχαριστεί εκ μέρους του χωριού τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Αθανάσιο τον και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο, τον ιερομόναχο Ιωακείμ, τον π. Φώτιο εφημέριο του ιερού ναού το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο.

Πρώτη φορά

«Είναι πρώτη φορά από το 1932 που λειτούργησε η εκκλησία μας που έρχονται λείψανα της Αγίας Μαύρας πολιούχου του Ρουπακίου » μας λέει συγκινημένος ο κ. Σταυρόπουλος, ενώ την ίδια στιγμή τόσο γύρω από την πλατεία του χωριού όσο και στο προαύλιο της εκκλησίας έχει ξεκινήσει εκστρατεία καθαριότητας.

Η υποδοχή του τμήματος των λειψάνων θα γίνει σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, το απόγευμα της Τρίτης 2 Μαΐου. Τα λείψανα θα κομίσει ο Θεοφιλέστατος και ο ιερομόναχος της Ι.Μ.Χρυσοπηγής. Την κυριώνυμο ημέρα  θα τελεστεί αρχιερατική θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Γερμανού και στη συνέχεια θα γίνει λιτανεία της εικόνας της Αγίας Μαύρας από την εκκλησία στο εικονοστάσι της Αγίας που βρίσκεται στην πλατεία.του Ρουπακίου. Το τμήμα των λειψάνων της Αγίας θα τεθεί για προσκύνηση μέχρι την 4η Μαϊου, οπότε και θα επιστρέψουν στην Μονή.

Η αγία Μαύρα είναι Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 3 Μαΐου μαζί με του συζύγου της Τιμόθεου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μαύρα, Μαύρος και Μαυρουδής.

Η Μαύρα με τον Τιμόθεο ήταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι που ζούσε στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα. Μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο, επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους.