Άρθρο: "Ο Χριστός μας ελευθέρωσε με την Γέννησή Του"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/12/2016
Άρθρο του Γιάννη Παναγιωτόπουλου (*)
 
«Χριστὸς γεννᾶται· δοξάσατε.
 
Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν· ἀπαντήσατε.
 
Χριστὸς ἐπὶ γῆς· ὑψώθητε.
 
ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ,
 
καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί·
 
ὅτι δεδόξασται».
 
Ακούσαμε και πάλι στις «καταβασίες» των Χριστουγέννων, σε μια από τις πιο γλυκιές σε μελωδίες και αναγνώσματα ακολουθία του χρόνου!
 
Ο Χριστός γεννήθηκε από την Θεοτόκο, γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος από τη Παρθένο Μαρία, μυστήριο μέγα, που μας ξεπερνά. Γιατί ο ίδιος ο Λόγος του Θεού (το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος), αφού κυοφορήθηκε από την Παρθένο και προήλθε ως Θεός μαζί με την πρόσληψη, ήδη αφού και αυτή η σάρκα θεώθηκε από αυτόν ταυτόχρονα με την ανάδυσή της στο είναι, ώστε να γίνουν μαζί και τα τρία, η πρόσληψη, η ύπαρξη και η θέωσή της από τον Λόγο, και έτσι η Αγία Παρθένος να νοείτε και να λέγεται Θεοτόκος, όχι μόνο για την φύση του Λόγου, αλλά και για τη θέωση της ανθρώπινης φύσεως, σημειώνει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.
 
Ο Χριστός γεννήθηκε δεύτερη φορά από την Θεοτόκο -πρώτη από τον Πατέρα-, για να μας ελευθερώσει. Και αυτή η ελευθερία που μας έφερε είναι το πιο μεγάλο αγαθό στη ζωή μας! Η Εκκλησία πραγματοποίησε στον κόσμο μας την μόνη ειρηνική επανάσταση, ελευθερώνοντάς τον!
 
Άραγε, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε αυτήν μας την ελευθερία, την οποία υπερασπιστήκαν οι προγονοί μας και οφείλουμε εμείς να υπερασπιστούμε για τις επόμενες γενιές! Να τους δώσουμε όλα όσα θα τους κάνουν πραγματικά ελεύθερους ανθρώπους, να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό και τις αξίες μας.
 
Τα έθνη δεν δουλώνονται εάν δεν είναι έτοιμα να το αποδεχτούν και το έθνος μας, την ελευθερία που ζει ως γένος ελευθερίας, οφείλει να την υπερασπιστεί και να την κρατήσει σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο!
 
Αυτά τα Χριστούγεννα ας είναι η αρχή ενός αγώνα, καταρχήν πνευματικού, που θα μας οδηγήσει σε δρόμους σωτηρίας και εξόδου από κάθε κρίση, για να έχουμε τη δύναμη να δώσουμε το φως που μας χάρισε ο Χριστός σε όλον τον κόσμο!
 
Χρόνια Πολλά!  
 
 
(*) Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος είναι Επ. Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Γεν. Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, πολιτεύεται με τη ΝΔ