Σαμαράς: "Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία"- "Δεν καταργείται η μισθοδοσία κληρικών από το δημόσιο"-Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με μητροπολίτη

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/04/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ, για πολλοστή φορά του ρεπορτάζ του «ierovima» για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγο από το Ζάππειο όπου παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του για τους θεσμούς, την κοινωνία και την ασφάλεια, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποσυνδεθεί η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο,  τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία» καθώς και «Η Πολιτεία δεν πρέπει να ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας και η Εκκλησία να μην ανακατεύεται στην πολιτική».

Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά μιλώντας πριν από λίγο στο «ierovima», αποκάλυψε ότι πριν από μερικές μέρες ο κ. Σαμαράς είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με μητροπολίτη της νησιωτικής Ελλάδος από τον οποίο ζήτησε τις απόψεις του για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα. 

Αυτές τις απόψεις, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της η ΝΔ και τις παρουσίασε σήμερα  ο κ  ο κ. .

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του από το Ζάππειο και αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους είπε τα εξής:

 

«Και κάτι για την Εκκλησία στο σημείο αυτό: Θα σεβαστούμε το θεσμό της και το έργο της. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι τμήμα της Πολιτιστικής και της Ιστορικής μας παράδοσης. Το να γνωρίζουν τα παιδιά την Ορθοδοξία είναι τμήμα της εκπαίδευσης που υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος. Φυσικά εξαιρούνται τα παιδιά των αλλοδόξων που κι αυτοί είναι Έλληνες και έχουν πλήρη δικαιώματα στη δική τους θρησκευτική παράδοση.

 

Μερικοί που έχουν κάνει επάγγελμα να εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Εκκλησίας μας, θα έπρεπε να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν το σχετικό άρθρο 3 του Συντάγματός μας. Αυτές οι ύπουλες επιθέσεις θα τελειώσουν.

 

Η Πολιτεία δεν θα ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην Πολιτική. Αλλά η πνευματική παράδοση αναγνωρίζεται συνταγματικά, είναι δυνατή και θα παραμείνει δυνατή. Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Κάποιοι διαδίδουν κακόβουλα τελευταία ότι υπάρχει πρόθεση να κοπεί η μισθοδοσία των κληρικών. Τονίζω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αντίθετα, οφείλουμε να ενισχύσουμε το έργο και τις προσπάθειες της Εκκλησίας ειδικά τέτοιες εποχές.

 

Γιατί η Εκκλησία σήμερα με το φιλανθρωπικό έργο της κρατά την κοινωνική συνοχή. Στηρίζει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πια που να στηριχθούν. Ασκεί προνοιακό έργο, πολλές φορές εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει. Της αξίζει ο σεβασμός.

 

Εκείνο που είναι στις προθέσεις μας να αλλάξουμε είναι υπέρ της Εκκλησίας, όχι εναντίον της: Όπως θα αξιοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα δώσουμε την ευκαιρiα να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία. Ώστε να αποκτήσει πόρους και να διευρύνει το κοινωνικό και πνευματικό έργο της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συζητήσουμε μαζί της ένα ρυθμιστικό μηχανισμό, ώστε να μην μπλέκεται το ποιμαντορικό της έργο με την τρέχουσα διαχείριση οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων. Η πνευματικότητα της Εκκλησίας μας πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη. Αλλά τη θέλουμε ισχυρή, όχι αποδυναμωμένη.

 

Άλλωστε, η αξιοποίηση της περιουσίας της, δεν θα φέρει μόνον πόρους στην ίδια. Θα δημιουργήσει και πρόσθετη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και εισόδημα.»   

 

 

 

 

Διαβάστε τί είχαμε δημοσιεύσει:http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=2123