Εγκαίνια στον Καθεδρικό ναό

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/07/2016

Η «νέα» Μητρόπολη Αθηνών ανοίγει σήμερα τις πύλες της, λαμπρύνοντας την περιοχή, που έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ειδικότερα, χθες απομακρύνθηκαν και τα τελευταία σκεπάσματα που κάλυπταν (περισσότερο για την προστασία τους από τη σκόνη) τον εσωτερικό διάκοσμο της Μητρόπολης Αθηνών. Σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μητροπολιτών και πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων.

Αύριο θα τελεστεί όρθρος και η πρώτη ευχαριστήριος θεία λειτουργία και το βράδυ (στις 9 μ.μ.) οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με μεγάλη συναυλία της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του πιανίστα, συνθέτη και μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου και με σολίστ τον ίδιο και τη Νεκταρία Καραντζή.

Το κτίριο του καθεδρικού ναού, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το οποίο θεμελιώθηκε το 1863, είχε υποστεί φθορές από τον σεισμό του 1981. Τότε είχαν αρχίσει οι μελέτες για αποκατάσταση των ζημιών, όμως έως το 1999 δεν είχε αρχίσει κάποια εργασία. Ο σεισμός του 1999 κατάφερε νέο και το πιο καίριο χτύπημα στο κτίριο. Μία δεκαετία αργότερα, στις αρχές του 2010 υπεγράφη με την τεχνική εταιρεία η σχετική σύμβαση και άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης. «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους που εργαστήκαμε στο έργο. Καταφέραμε παρά τα προβλήματα και το αποτέλεσμα είναι αντάξιο της ιστορίας του μνημείου», δήλωσε χθες στην «Κ» ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιτέκτονας Θεόδωρος Χαμάλης. Το νέο πρόσωπο της Μητρόπολης Αθηνών, εντυπωσιακό καθώς θα φωτίζεται τα βράδια, σαφώς θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της ομώνυμης οδού, στην οποία έχει ξεκινήσει ή δρομολογείται το επόμενο διάστημα και η λειτουργία πολυτελών ξενοδοχείων, τα οποία θα πλαισιώσουν τα ήδη υπάρχοντα στην οδό Μητροπόλεως. Με τον τρόπο αυτό, το κέντρο της πρωτεύουσας αποκτά ένα ακόμη σημείο λάμψης.