«Καλά Χριστούγεννα» για τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/03/2011

Αποκλειστικό

 «Τα Χριστούγεννα, πρώτα ο Θεός, θα ανοίξουν και πάλι οι θύρες του Καθεδρικού Ναού Αθηνών», όπως δήλωσαν στο «ierovima» στελέχη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Οι εργασίες ανακαίνισης του υπόγειου χώρου του ναού καθώς και οι εργασίες στην ανωδομή, έχουν σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ελλείψει κονδυλίων», αποκάλυψαν οι ίδιες πηγές και συνέχισαν: «Ουσιαστικά οι εργασίες ξεκίνησαν  τον Απρίλιο του 2010, σταμάτησαν το Νοέμβριο και αν όλα πάνε καλά, οικονομικά εννοείται, τον Απρίλιο, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν και πάλι τα έργα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε παράδοση του Μητροπολιτικού Ναού το Πάσχα του 2011. Όμως τα οικονομικά μας πρόδωσαν…»

Από το καλοκαίρι του 2008 έχουν κλείσει για τους πιστούς οι θύρες του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης των φθορών που προκάλεσαν στο κτίριο οι σεισμοί του 1981 και του 1999 και να γίνει συνολική .

Δεν είναι, η πρώτη φορά που ο καθεδρικός ναός «εγκαταλείπεται» προσωρινά. Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1981, για ένα διάστημα ως καθεδρικός ναός λειτούργησε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης στο Κολωνάκι.

Ο εγκέλαδος του Σεπτεμβρίου του 1999, είχε προκαλέσει  αποκολλήσεις και πλήγμα στη στατικότητα της εκκλησίας.
Από τότε είχε περιοριστεί και η λειτουργικότητα της εκκλησίας, καθώς ο εσωτερικός χώρος είχε γεμίσει με υποστυλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός  Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σχεδίαζε οικοδόμηση νέας Μητρόπολης είτε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είτε στον Ελαιώνα.

Όμως συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είχαν από την αρχή της θητείας του αφήσει να διαφανεί ότι στις προθέσεις του νέου προκαθημένου είναι η αποκατάσταση του υπάρχοντος ναού και όχι ανέγερση άλλου.