Η εορτή του Αγ.Χαραλάμπους στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/02/2016
Ημέρες πνευματικής χαράς και ευφροσύνης το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου για την Ηλειακή πρωτεύουσα την πόλη του Πύργου, η οποία πάνδημα εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη τον Πολιούχο της Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο. Εκείνον τον Ιερέα των εκατοδεκατριών ετών, που έλαμψε στον κόσμο με το μαρτύριό του και σκόρπισε το βαθύ σκοτάδι της ειδωλομανίας. Και έτσι αξιώθηκε να πρεσβεύει για την σωτηρία των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την Οικουμένη, καθώς επίσης και για τους κατοίκους της Πόλης του Πύργου, την οποία πολλές φορές έχει προφυλάξει και έχει διασώσει, παλαιότερα από την φοβερή ασθένεια και επιδημία της Πανώλης, κατά το έτος 1860 και μεταγενέστερα από τον σεισμό της 26ης Μαρτίου 1993, καθώς επίσης και πλείστες άλλες φορές ακόμη.
Οι λαμπρές Θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα όπως κατά παράδοσιν συμβαίνει στον Ιερό Ναό  της Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου την παραμονή της εορτής, κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, ο οποίος εκήρυξε εμπνευσμένα τον Θείον Λόγον, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, Ηλείας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς, συμπροσευχήθηκαν πολλοί Ιερείς προερχόμενοι εντός και εκτός της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.    
Την Κυριώνυμον ημέρα της εορτής κατά το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, πλαισιούμενος από τους προαναφερόμενους Αρχιερείς, ο οποίος ορθοτόμησε και τον Θείον  Λόγον, με την πλούσια Θεολογική και Πατερική του γνώση που τον διακατέχει καθώς και με την ρητορική δυνότητα που τον διέπει στον λόγον, καθηλώνοντας το παριστάμενο Εκκλησίασμα.
Τα Ιερά αναλόγια κόσμησαν επαξίως και τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των  ύμνων της εορτής, ως καλοί θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού  κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου, ο λαμπαδάριος κ. Αντώνιος Αντωνόπουλος, πλαισιούμενοι αμφότεροι,  από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ηλείας, συντελώντας  τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των πιστών, με την γλυκιά τους μελωδία και αρμονία, μεταφέροντας στους παρισταμένους πιστούς, πνεύμα προσευχής και ψυχικής ανύψωσης. 
Στη συνέχεια, παρουσία του πιστού λαού του Θεού που προσήλθε μαζικά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες  που επικρατούσαν  για να τιμήσει την μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους,  προκειμένου  να έχει την προστασία του στην ζωή του, στις δύσκολες αυτές ημέρες που διερχόμεθα, καθώς επίσης του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών  Αρχών, ακολούθησε η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας και των  Ιερών Λειψάνων του εορταζομένου Αγίου,  στους κεντρικούς  δρόμους  της πόλεως, ενώ τιμές απέδωσαν αγήματα της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου και της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος,  η Στρατιωτική Μπάντα Τριπόλεως και η Φιλαρμονική Πύργου Απόλλων, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, το Παράρτημα του Ε.Ε.Σ. Πύργου, καθώς επίσης και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πύργου.
 
Μετά το πέρας της Λιτανείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, κατακλείοντας την Πανηγυρική αυτή Σύναξη, τονίζοντας την άμεση θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση λόγων των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ευχαρίστησε εγκάρδια τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς, για την τιμητική αποδοχή της προσκλήσεώς του, καθώς επίσης τον εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο και τους λοιπούς εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, τον Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή για την συνεργασία του, τον Ιερό Κλήρο και όσους ακόμη παρέστησαν και συνετέλεσαν στην άψογη επιτυχία της λαμπρής αυτής Θρησκευτικής Πανήγυρις για μία ακόμη φορά.
Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, μετά το πέρας των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, παρέθεσε δεξίωση σε κοσμικό κέντρο του Πύργου, προς τιμήν  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών  και των  λοιπών Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών.
 
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.