Η Εξόδιος Ακολουθία της Καθηγουμένης Μακαρίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/01/2016
Γράφει ο π. Νικόλαος Κατσηδήμας, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
 
Πάνδημα κηδεύθηκε σήμερα Τετάρτη13 Ιανουαρίου, η Καθηγουμένη της Ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου της Σκαφιδιάς  στον Πύργο Ηλείας,σεβαστή  γερόντισσα Μακαρία κατά κόσμον  Άννα Αναστασοπούλου, η οποία εκοιμήθη εν Κυρίωειρηνικά γαλήνια και οσιακά, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης 12 Ιανουαρίου.
Η μακαριστή γερόντισσα Μακαρία, εισόδευσε εις τας αυλάς του Κυρίου εις ηλικία 20 ετών  στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής στο ΛάνθιΗλείας, από όπου και καταγόταν αρχίζοντας έτσι την  μοναχική της πολιτεία κατά το έτος 1948 και ενσυνεχεία το έτος 1972 μετέβη στην Ιστορική Ιερά Μονή Σκαφιδιάς όπου και διετέλεσε Ηγουμένη αυτής,  επί 44  έτη, μέχρι την χθεσινή ημέρατης κοιμήσεώς της, συμπληρώνοντας έτσι 68 συναπτά έτη Θεάρεστης μοναχικήςάσκησης, εργαζόμενη ακάματα και προσευχόμενη ανύστακτα  νυχθημερόν, ανακαινίζοντας εκ βάθρων την εγκαταλελειμμένη Ιερά Μονή, καθιστώντας αυτή τηλαυγή πνευματικό φάρο, ασφαλές λιμάνιαναψυχής και  πνευματικό εργαστήρι  των Χριστιανών της περιοχής καθώς επίσης καιπολλών άλλων προσκυνητών του Νομού Ηλείας και όχι μόνον όπως τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύάλλων ο Θεοφιλέστατος  κ. Αθανάσιος στον επικήδειο λόγο του.
 
Της εξοδίου ακολουθίας η οποία τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, εκπροσωπώντας παράλληλα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, οοποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω της σμμέτοχής του, στις εργασίεςτης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως Αντιπροέδρου αυτής, οι οποίες διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, μεταφέροντας τις προσευχές του για την ανάπαυση μακαριστής γερόντισσας εν χώρα ζώντων… και εν σκηναίς δικαίων..  καθώς επίσης και τα εγκάρδια συλληπητηρία  αυτού, προς την πενθούσα μοναστική αδελφότητα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πλειάδα Ιερέων, καθώς επίσης αντιπροσωπείες μοναστικών αδελφοτήτων  εκ της Ιεράς Μητροπόλεως και  πλήθος Χριστιανών του Δ.Δ. της Σκαφιδιάς καθώς επίσης και του Δήμου Πύργου, αποχαιρέτησαν και συνόδεψαν την μακαριστή γερόντισσα στην αιωνιότητα, εναποθέτοντας με δάκρυα το σεπτό λείψανό της στο Κοιμητήριο της Μονής.