Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη επιστημονική και θεολογική ημερίδα στην Ι.Μ. Γλυφάδας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/03/2012

Με απόλυτη επιτυχία εστέφθη ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Η αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου «Attica» στη Γλυφάδα, απεδείχθη πολύ μικρή για να χωρέσει τα περίπου 400 άτομα που παρευρέθησαν στην ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας με θέμα «Είναι πραγματικός θάνατος ο λεγόμενος “εγκεφαλικός” θάνατος;».

 

Μετά την εναρκτήριο προσευχή και  τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πολυπληθές ακροατήριο ο μητροπολίτης Γλυφάδας Ε.Β. Β κ Β. κ.Παύλος, ακολούθησαν οι άκρως ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις τριών καθηγητών: του κ. Αθανασίου Αβραμίδη καρδιολόγου και καθηγητή παθολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, του κ. Κωνσταντίνου Καρακατσάνη καθηγητή της πυρηνικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του κ. Εμμανουήλ Παναγόπουλου, αν. επίκουρο καθηγητή της χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης ακολούθησαν εισηγήσεις από τους πρεσβυτέρους π. Στέφανο Στεφόπουλο (Ι.Μ. Χαλκίδος) και π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο (Ι.Μ. Γλυφάδας).

 

Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας ο άνθρωπος κατά την φύση του είναι σύνθετο, μεικτό, ον. Πλάσθηκε κατ’ εικόνα και ομοίωσιν του Θεού και αποτελείται από την ψυχή, που συνιστά το πνευματικό μέρος του ανθρώπου και τον εντάσσει στον πνευματικό κόσμο, και από το σώμα, με το οποίο εντάσσεται στον υλικό, αισθητό κόσμο.

Είναι μείξη και κράση πνεύματος και ύλης, «σύνδεσμος της ορατής και αοράτου φύσεως».

 

Η έννοια και τα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου ορίζονται αυθαίρετα. Αυθαίρετη είναι επίσης και η διάγνωσή του, και πολλές φορές επισφαλής, με αποτέλεσμα περιπτώσεις ασθενών που χαρακτηρίστηκαν εγκεφαλικώς νεκροί να αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι δεν ήταν τέτοιοι στην πραγματικότητα και να ανανήψουν.

Ο«εγκεφαλικός θάνατος» που ορίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως θάνατος για την λήψη των σωματικών οργάνων είναι μία κατάσταση εννοιολογικώς και διαγνωστικώς ρευστή, όλο δε και περισσότερο αμφισβητούμενη. Μάλλον πρόκειται για κλινικό κατασκεύασμα που εξυπηρετεί την αποσυμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας και την απόκτηση οργάνων για μεταμόσχευση.

 

Σε εγκεφαλικώς νεκρούς επιτελούνται πολλές λειτουργίες, όπως α) η καρδιά πάλλει αυτομάτως, β) οι πνεύμονες ανταλλάσσουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακος, γ) συνήθως υπάρχει επαρκής αγγειακός τόνος, δ) μερικές φορές η χορηγούμενη τροφή πέπτεται από το γαστρεντερικό σύστημα, ε) τα κύτταρα αφομοιώνουν τις θρεπτικές ουσίες, στ) το αίμα κυκλοφορεί και απομακρύνει τα μεταβολικά προϊόντα από τα κύτταρα, ζ) το ήπαρ αποτοξινώνει το αίμα, η) οι νεφροί διατηρούν το ισοζύγιο των υγρών και των ηλεκτρολυτών, θ) το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμεί τις λοιμώξεις, ι) ορισμένοι ενδοκρινείς αδένες εξακολουθούν να λειτουργούν.

 

Η Χριστιανική Ηθική, δεχόμενη την αλήθεια ότι κύριος της ζωής και του θανάτου είναι μόνον ο Θεός, επαινεί κάθε ιατρική προσπάθεια, υπέρ της θεραπείας των πάσης φύσεως ασθενειών. Πιστεύουσα ότι η ζωή είναι αγαθό υπέρτατης αξίας, περιμένει από τους ιατρούς να εργάζωνται μέχρι τέλους προς διάσωση της ζωής κάθε ανθρώπου, έστω και ανιάτως πάσχοντος και υποφέροντος από τους πόνους, έστω και εάν έχουν νεκρωθεί ζωτικά του όργανα, όπως ο εγκέφαλος.