Παρουσίαση παιδικών βιβλίων από τον ι.ν. Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/10/2015

Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1944, ημέρα Πέμπτη, όταν οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος με την υπ' αριθμόν 22/30 Σεπτεμβρίου 1999 εγκύκλιό Του, όρισε κατά την 12η Οκτωβρίου εκάστου έτους, μαζί με τα ελευθέρια της πόλεως των Αθηνών από τον γερμανικό ζυγό, να εορτάζεται και η Σύναξη «πάντων των εν τη πόλει των Αθηνών και των περιχώρων διαλαμψάντων αγίων αποστόλων, ιεραρχών και οσίων, των εξ αυτής καταγομένων και των αλλαχόθεν εν αυτοίς αγωνισθέντων και τελειωθέντων».

 

Η εκκλησιαστική κοινότητα Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως αμέσως μετά την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, εικονογράφησε εις μνήμη Του, εικόνα πάντων των Αθηναίων Αγίων και ετησίως τιμά την Σύναξη των.

 

Και κατά την εφετινή εορτή που η παραμονή της συνέπεσε την Κυριακή του Σπορέως, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου με την συμμετοχή κλήρου και λαού. Ο Επίσκοπος Αντώνιος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην εορτή σημειώνοντας ότι μέχρι τις ημέρες μας οι Αθήναις αναδεικνύουν Αγίους.

 

Στη συνέχεια και στα πλαίσια των εορτασμών των 80 χρόνων από την ανέγερση του πρώτου Ναού της Αγίας Μαρίνης, η εκκλησιαστική μας κοινότητα έκανε την παρουσίαση δύο παιδικών βιβλίων και την έναρξη των πνευματικών ομιλιών που πραγματοποιεί στο ναό κάθε μήνα, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

 

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου καλωσορίζοντας στην εκδήλωση κλήρο και  λαό αναφέρθηκε στην αιτία του συνδυασμού της με την εορτή, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο Θεός μας ζήτησε να γίνουμε παιδιά, και εμείς σήμερα στην γιορτή των αγίων μας, μιλάμε στα παιδιά και για τα παιδιά», ενώ πληροφόρησε την κοινότητα, ότι 1500 βιβλία "Προετοιμασία για την Θεία Λειτουργία", διανεμήθηκαν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων μαζί με την πρόσκληση για τις εφετινές κατηχητικές συντροφιές, με επισκέψεις που έκαναν σε αυτά οι ιερείς με τους κατηχητές, υπό τον συντονισμό της κατηχήτριας Βασιλικής Φαλίδα.

 

Αμέσως μετά ο  Πρωτοσύγκελλος και Ιεροκήρυκάς της Μητροπόλεως Φωκίδος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρίκορφου Δωρίδος, μίλησε για το παιδικό βιβλίο "ο Σκύλος της Μονής" του Αρχιμανδρίτη Δαβίδ Τσελίκα. Παρουσίασε την πλοκή του, μέσα από τις φαντασιακές σκέψεις ενός σκυλιού που παρακολουθεί την ζωή του Μοναστηριού. Το βιβλίο προλογίζεται από τον Μητροπολίτη Φωκίδος Θεόκτιστο και έχει εικονογραφηθεί από την Άννα Κυριαζή.

 

Κατόπιν ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μουστάκας παρουσίασε το βιβλίο "Προετοιμασία για την Θεία Λειτουργία" του θεολόγου καθηγητή Ανδρέα Καρίβαλη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να γνωρίζουν τα παιδιά το είναι της λατρείας και τόνισε πως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πού είναι παράλληλα και παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν για την Ιερά Προσκομιδή. Οι ψηφίδες τις οποίες  επικολλούν για να χρωματίσουν τις εικόνες του βιβλίου και το επιτραπέζιο παιχνίδι τους ενισχύει την γνώση αλλά και τα κάνει να μετέχουν βιωματικά στην λατρεία. Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος.

 

Η γνώμη των παιδιών για τα δύο βιβλία, εκφράστηκε από τους μαθητές Μαρία Παπαβασιλείου και Κωνσταντίνο Σφυρή, ενώ οι χορωδίες των ενοριακών νεανικών Συνάξεων έδωσαν χρώμα με κατηχητικά τραγούδια.

 

Την εκδήλωση επιλόγησε ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος μεταφέροντας και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ιερωνύμου για την έναρξη της νέας ποιμαντικής χρονιάς.

 

Το πρωί της εορτής, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον πρεσβύτερο Γεώργιο Αλιφεράκη, κληρικό της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, επί τη συμπληρώσει και ενός έτους από της εις διάκονον χειροτονίας του εις το ναό μας.

 

φωτογραφίες: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΔΗΛΑΣ

 

Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.  www.agmarina.gr