Το 2ο Κοινωνικό Παντοπωλείο εγκαινίασε η Ι.Μ. Κερκύρας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/02/2012

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το πρωί, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Σαγιά, των υπευθύνων ιερέων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς  Μητροπόλεως Κερκύρας. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος λόγω κάποιου κρυολογήματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας της περιοχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί την Νότια Κέρκυρα και βρίσκεται στην Λευκίμμη πλησίον του Ι. Ναού Αγίων Θεοδώρων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αναγνώστηκε χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου: Με μεγάλη συγκίνηση εγκαινιάζουμε σήμερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο νότιας Κέρκυρας, το οποίο έχει ως  στόχο την ανακούφιση οικογενειών που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τρόφιμα για την επιβίωσή τους.Σήμερα που διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που πλήττει βάναυσα κυρίως τους φτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη δράσεις όπως αυτή που εγκαινιάζουμε. Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Εκκλησία μας δίνει δυναμικά το παρόν κινητοποιώντας το σύνολο των διαθεσίμων δυνάμεών της στην διακονία και την εφαρμογή της χριστιανικής αγάπης που δεν νοείται ως απλή συναισθηματική εκδήλωση, αλλά ως ανταπόκριση στην αγάπη του Θεού, που έγινε άνθρωπος και ως οφειλή προς τον συνάνθρωπο, που εικονίζει το Θεό. Η αγάπη αυτή αναφέρεται σε ολόκληρο τον άνθρωπο. Γι' αυτό και η συμπαράσταση στις πνευματικές και τις υλικές ανάγκες του συνανθρώπου αποτελεί αυτονόητη εκδήλωση της χριστιανικής αγάπης. Θεωρούμε ότι η στήριξη της σημαντικής αυτής, κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίας, από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, και παράλληλα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της πείνας και της ανέχειας, το οποίο, δυστυχώς, έχει αγγίξει και τον τόπο μας.Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους Κληρικούς, αλλά και τους λαϊκούς συνεργάτες, οι οποίοι με προθυμία, χαρά και αγάπη προς τους αδελφούς τους στήριξαν, υλοποίησαν και ανέλαβαν την σημαντική αυτή διακονία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και αυτή η νέα προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας στην περιοχή της νότιας Κέρκυρας θα βοηθήσει στην ανακούφιση της κρίσης που γίνεται ολοένα και πιο έκδηλη στην εποχή μας, με την συμπαράσταση όλων, κλήρου και λαού.  Στη συνέχεια ο π. Σεραφείμ συνεχάρει όσους με συγκινητικό τρόπο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως και βοήθησαν στην λειτουργία του Παντοπωλείου, τους κατοίκους της περιοχής, τους Ιερείς και τις επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Εκκλησία μας είναι η παγκόσμια κοινωνία αγάπης, ενώ το αντίδοτο στην σημερινή κρίση είναι η αλληλεγγύη, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Τον λόγω έλαβε εκ μέρους της διαχειριστικής επιτροπής ο π. Φώτιος Ασπιώτης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο της λειτουργίας του Παντοπωλείου. Τον Δήμαρχο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Σαγιάς, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως και τόνισε ότι και η δημοτική αρχή θα βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή.Στόχος του Παντοπωλείου είναι οικογένειες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας ανά τρίμηνο να βοηθιούνται με την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.   

Για την επιλογή των οικογενειών που θα βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους ιερείς των ενοριών της νοτίου Κέρκυρας (Αρχιερατικών περιφερειών Λευκίμμης, Κορισσίων και Μελιτειέων). Για το Παντοπωλείο δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά είδη  πρώτης ανάγκης.  Τα είδη τα οποία συγκεντρώνονται είναι αρχικά τα εξής: ρύζι, μακαρόνια, λάδι, όσπρια, ζάχαρη, γάλα παιδικό σε κουτιά, φρυγανιές, κονσέρβες τροφίμων, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, πράσινα σαπούνια, απορρυπαντικά για πιάτα, απορρυπαντικά για ρούχα.