Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στη Χαλκίδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/02/2012

Με θρησκευτική λαμπρότητα, τελέσθηκε η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού,στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού στο Δεξιό κλίτος. Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε ο Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, Ιεροκήρυκας της Ιερά μας Μητροπόλεως και πλαισιούμενος από Ιερείς της Πόλεως μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Τιμόθεος, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στον Βίο και το μαρτύριο του Αγίου.

 

Την κυριώνυμη ημέρα, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, τελέσθηκε  ο Όρθρος της εορτής και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο π. Νικόδημος, ο οποίος με τον εμπνευσμένο του λόγο ομίλησε στο εκκλησίασμα για θαύματα που επιτέλεσε ο Άγιος πριν οδηγηθεί στο μαρτύριο. 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε, η Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου, στην οποία προεξήρχε ο Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Ηλιοδρομίτης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

 

Πλήθος πιστών συνέρευσε στις Ιερές Ακολουθίες, που έλαβαν χώρα για την ιερά μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους. Επίσης, τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών Απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

 

Εκ του Ιερού Ναού