Οι Τρεις Ιεράρχες, ο εξής…ένας!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/01/2012

Στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, παρά τις πολλές υποδείξεις Θεολόγων εκπαιδευτικών παραμένει χωρίς διορθώσεις. Απουσιάζει από αυτό κάθε αναφορά στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά και στο βίο και το έργο των δύο εξ αυτών. Μόνο στο Μέγα Βασίλειο είναι αφιερωμένη η 16η διδακτική ενότητα του βιβλίου. Για τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο και τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο δεν γίνεται καμία αναφορά. Φαίνεται πως είναι πολλοί στον αριθμό οι Τρεις Ιεράρχες και επελέγη ο ένας εξ αυτών αφού έπρεπε άλλες διδακτικές ενότητες να αφιερωθούν σε σημαντικότερα ζητήματα όπως «Μαρτίνος Λούθηρος. Η Mεταρρύθμιση στη δυτική χριστιανοσύνη», «Oι Pωμαιοκαθολικοί στην εποχή μας», «Οι Προτεστάντες στην εποχή μας», «Η Εκκλησιαστική τέχνη στη Δύση» και άλλα παρόμοια. Και αυτά μεν συμβαίνουν στο μέχρι σήμερα διδασκόμενο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου...

 

Στο δε νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά τόσο του Γυμνασίου όσο και του Δημοτικού σχολείου η μοναδική αναφορά στους Τρεις Ιεράρχες βρίσκεται στην ενότητα «Η συνάντηση του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό» στην Α΄ Γυμνασίου όπου υπάρχει και η αναφορά «Μ. Βασίλειος – Τρεις Ιεράρχες: Προτροπή των νέων να μελετούν την ελληνική φιλολογία και επιστήμη».

Κατά τα λοιπά οι Τρεις Ιεράρχες συνεχίζουν να είναι οι προστάτες της ελληνικής παιδείας και των γραμμάτων…(πηγή thriskeftika)