Εορτάζει η Μονή Ασκητή στο Γούμερο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/08/2015

Εορτάζει στις 30 και 31 Αυγούστου ο μεταβυζαντινός ναός της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης, ευρέως γνωστής ως Μονής Ασκητή, στο Γούμερο. Μετά τις εργασίες οι οποίες έγιναν από τον πατήρ Γεώργιο Αθανασόπουλο και κατοίκους της περιοχής ήρθε στο φως ένας εντυπωσιακός ναός σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής.

 

Η ιδιομορφία και συνάμα η γοητεία του έγκειται στον χώρο της κατασκευής του: ο βόρειος και νότιος τοίχος του έχουν χτιστεί σύρριζα στα τοιχώματα του σπηλαίου. Από το σωζόμενο ύψος των τοίχων και τα ίχνη ερεισμάτων στα ανώτερα σημεία φαίνεται ότι κατέληγε σε αψιδωτή οροφή. Τα τρία κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με δύο ζεύγη χτιστών στηλών ενώ η πρόσβαση στο πίσω μέρος του σπηλαίου με τους σταλακτίκες φαίνεται ότι γινόταν από μικρή θύρα (πορτοπούλα) στο δεξιό μέρος του Αγίου Βήματος (εκεί όπου συνήθως είναι το διακονικό).Μπροστά από την κύρια είσοδο του ναού βρίσκεται ένα αβαθές όρυγμα, το οποίο κατά την παράδοση περιέχει πάντοτε την ίδια ποσότητα νερού, όσοι και αν αντλήσουν από αυτό. Η θαυματουργική αυτή ιδιότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται πάνω από τον τάφο του Ασκητή, τον οποίο σύμφωνα με τον θρύλο σκότωσαν κατά λάθος κυνηγοί, περνώντας τον για ελάφι. 

Ο μεταβυζαντινός (περ. 16ος αι.) κατά τις εκτιμήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ναός αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κατά τις εργασίες καθαρισμού του σπηλαίου για τον εορτασμό της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης.

Οι φετινές εκδηλώσεις εορτασμού της Ιεράς Μονής θα τελεστούν παρουσία του Θεοφιλέστατου επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου. (εφημερίδα Πρώτη)