Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/06/2015

 

Ι.Μ.Κορίνθου Με τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2015 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Στον δια της Αρχαιολογικής σκαπάνης επιβεβαιωθέντα χώρο, όπου ο απόστολος Παύλος προπηλακισθείς οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος πλαισιουμένου υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος μεταξύ των άλλων ετόνισε ιδιαιτέρως ότι ο Σαύλος τυφλωθείς σωματικά στον δρόμο της Δαμασκού φωτίσθηκε από το «Φως του Χριστού» νοερά και, αφού αποκαταστάθηκε και η σωματική Του όραση, έθεσε σαν σκοπό Του να κηρύττει το «Φως του Χριστού εις πάντα τα Έθνη», αγωνιζόμενος να καταστήσει τους αγνοούντας την Αλήθεια της πίστεως ανθρώπους «Φώτα Χριστού». Τέλος, αναφέρθηκε την ρήση του Απ. Παύλου «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος» (Γαλ. γ, 28) ως και την θέση ότι ο Θεός «εποίησε τε εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων» (Πραξ. ιζ’, 26) για να φανερώσει την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, η οποία στις μέρες μας, δυστυχώς, συνεχίζει να ευτελίζεται μέσα από τα παγκοσμίως τεκταινόμενα διάφορα κακά.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές του Νομού μας, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός και οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών και λοιπών φορέων από όλη την Κορινθία.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους του Αρχιερείς, τους Άρχοντες και Εκπροσώπους των Αρχών, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, το Στρατιωτικό άγημα, την Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ευαγή Κλήρο, τις Μοναστικές ανδρώες και γυναικείες Αδελφότητες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τα Κατηχητικά Σχολεία του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθου, τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους (τον Στρατό, την Αστυνομία, την Τροχαία, την Ασφάλεια, τους εθελοντές Πυροσβέστες), την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου, τα Μ.Μ.Ε. (Αθηναϊκά και Τοπικά) τον Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ», κυρίως όμως τον πολυπληθή ευσεβή Λαό, από όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που, μερίμνη των Εφημερίων των, ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο, παρά την βροχή που προηγήθηκε, για να αποδώσουν την τιμή και τον σεβασμό τους στον προστάτη Απόστολό μας Άγιο Παύλο και αφού προέτρεψε τον Λαό να μένει με πίστη και φιλοπατρία στις πατρώες παραδόσεις ευχήθηκε σύντομα να βγει ο τόπος από την περιπέτεια στην οποία αναιτιολόγητα μπήκαμε με τον φωτισμό και τις ιδέες που ο Απ. Παύλος μας εδίδαξε και προέτρεψε να μας χαρακτηρίζουν.

Η Εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού.


 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ