Η ανάμνηση της θαυματουργικής διάσωσης της πόλης του Διδυμοτείχου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/06/2015

Ι.Μ. Διδυμοτείχου Με ευλάβεια και κατάνυξη, τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου που έχουν τις ρίζες τους αιώνες πριν, γιορτάσθηκε και φέτος η ανάμνηση της θαυματουργικής διάσωσης της πόλης του Διδυμοτείχου από την επιδρομή των Σταυροφόρων και των Κομάνων, στις αρχές του 13ου αιώνα. 

Ο φιλόχριστος λαός του Διδυμοτείχου διατήρησε ανά τους αιώνες άσβεστη την ευγνωμοσύνη του στο Σωτήρα Χριστό, που την ημέρα της Πεντηκοστής του 1205, μετά τη λιτανεύση των ιερών εικόνων στα τείχη του Φρουρίου, με θαυμαστή παρέμβαση, πλημμύρισε ο Έβρος και ο Ερυθροπόταμος, τα ορμητικά νερά των οποίων παρέσυραν τους επιδρομείς και τις πολιορκητικές μηχανές τους.

Επίκεντρο των λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της πανηγύρεως, όπως είναι φυσικό, παραμένει το Κάστρο του Διδυμοτείχου. Οι λατρευτικές συνάξεις άρχισαν το Σάββατο, 30 του μηνός Μαΐου ε.ε, παραμονή της Πεντηκοστής, με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο μεταβυζαντινό Ναό του Σωτήρος Χριστού, που είναι κτισμένος πάνω στα θεμέλια ομώνυμης βυζαντινής Μονής, της παλαιολόγειας περιόδου.

Ανήμερα της Πεντηκοστής μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας λιτανεύθηκαν οι θαυματουργές εικόνες, μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου παρέμειναν για προσκύνημα μέχρι την επομένη μέρα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Πλήθος πιστών από το Διδυμότειχο και την ευρύτερη περιοχή με πολλή πίστη έσπευσαν να «περάσουν» κάτω από τις εικόνες που λιτανεύθηκαν και να τις προσκυνήσουν.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε υπαίθρια, στον αύλειο χώρο του παρακείμενου Επισκοπείου, κάτω από τον πυκνό ίσκιο των καρυών, λόγω εργασιών ανακαίνισης του Μητροπολιτικού Ναού, και στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, που λιτανευτικά συνόδευσε τις ιερές εικόνες και πάλι στο Ναό του Σωτήρος Χριστού, όπου φυλάσσονται ως πολύτιμος θησαυρός.

 

Των λατρευτικών εκδηλώσεων προέστη ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αν. Γκαρά και Αν. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Κων. Βασιλειάδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης και άλλοι επίσημοι.