Ο μητροπολίτης Σερρών στον Βόλο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2015

Ι.Μ.Δημητριάδος Την μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης εόρτασε μεγαλοπρεπώς η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο του εορτασμού τον πανηγυρίζοντα ομώνυμο, περικαλλή και παραθαλάσσιο Ναό του Βόλου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών & Νιγρίτης, τον οποίο πλαισίωσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, εκπρόσωποι των Αρχών και μέγα πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στην παραλία της πόλης, με κατεύθυνση το μνημείο των Ηρώων, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος προσφώνησε θερμότατα τον προσκεκλημένο Μητροπολίτη Σερρών, αναφερόμενος στην Θεοφιλή διακονία του κ. Θεολόγου στον περικαλλή Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και εν γένει στην Τοπική μας Εκκλησία, κατά το παρελθόν.

Από τη μεριά του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε θερμά για την ευκαιρία που του δόθηκε και πάλι να βρεθεί στην γενέτειρά του, στον τόπου όπου έκανε τα πρώτα ιερατικά του βήματα, υπό την σκέπη του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και χαρακτήρισε αυτή την επιστροφή πνευματικό αναβαπτισμό. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, αρχικά, στην εορτή της Αναλήψεως, «εορτή χαράς και ελπίδας, γιατί αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο μας έπλασε ο Θεός, που δε σχετίζεται με την κατάκτηση αυτής της ζωής, αλλά με την κατάκτηση της αγιότητος και την είσοδό μας στην Βασιλεία των ουρανών. Εορτάζουμε την θέωση της εκπεσμένης και ταλαιπωρημένης, λόγω της αμαρτίας, ανθρώπινης φύσης…». Επικεντρώνοντας τον λόγο του στους εορταζομένους Αγίους, ανέφερε ότι η Εκκλησία τους τιμά «Θεοπρεπώς και μεγαλοπρεπώς, γιατί Της προσέφεραν την ελευθερία της πίστεως και της Λατρείας, που στερούνταν τους τρεις πρώτους αιώνες, γιατί παρέλαβαν έναν κόσμο παρηκμασμένο, πνιγμένο από τα αγκάθια της ειδωλολατρίας και της απανθρωπίας και τον μπόλιασαν με την δύναμη της Χριστιανικής πίστεως, του έδωσαν την δυνατότητα να ανακαινισθεί μέσα από την δύναμη του Ευαγγελίου… Ο Άγιος Κωνσταντίνος έβαλε τα θεμέλια της Χριστοπολιτείας, θεμελιωμένης στις αρχές της Χριστιανικής πίστεως, με την δύναμη της οποίας το Γένος μας πορεύθηκε στην ιστορική του διαδρομή. Αυτή η Χριστιανική πίστη, όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους, που επιθυμούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα δικά τους μέτρα, δημιούργησε το οικοδόμημα του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, που όμοιός του ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει στους αιώνες…». Κατέληξε λέγοντας ότι «ο Μέγας Κωνσταντίνος έβγαλε τον κόσμο από την βαρβαρότητα και τον εισήγαγε, με την δύναμη της πίστεως στην οδό του φωτός και της αληθείας. Χωρίς Χριστό απειλούμαστε από νέες βαρβαρότητες. Χωρίς την δύναμη της πίστεως χαλκεύονται και πάλι σε σκοτεινά διαβούλια νέα δεσμά για τον άνθρωπο…».

 

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Θεολόγου, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.