"Η Εκκλησία προσφέρει τα πάντα στην πατρίδα"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/04/2015

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εορτάστηκε πανηγυρικά στην Ιερά  Μητρόπολη Δημητριάδος.

Την παραμονή της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε και ομίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βόλου παρουσία πλήθους πιστών.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγριάς. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χειροτόνησε σε Διάκονο τον κ. Ευστάθιο Τρικεριώτη, έγγαμο, Απόστρατο Αξιωματικό και Πρόεδρο της Εθελοντικής ομάδας Άμεσης Επέμβασης Αγριάς.

Προσφωνώντας τον νέο Διάκονο ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στη μέχρι πρότινος πορεία του π. Ευσταθίου. Πώς από τη μεγάλη δοκιμασία της απώλειας ενός παιδιού του, αποφάσισε να προσφέρει τον εαυτό του σε έργα εθελοντισμού, προσπαθώντας να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη και που σήμερα, προσφέρεται πάλι εθελοντικά να υπηρετήσει και την Εκκλησία. «…Ομολογώ ότι με έκπληξη άκουσα τη προσφορά του Ευσταθίου να υπηρετήσει και την Εκκλησία. Ξεκίνησε ως εθελοντής. Έδωσε αυτό το πνεύμα του εθελοντισμού που τόσο έχουμε ανάγκη στη πατρίδα μας τούτο τον καιρό και τούτη την εποχή. Πρωτοστάτησε σε έργα εθελοντισμού. Τον γνώρισα όταν πρωτοήρθε στο γραφείο του Επισκόπου, για να ζητήσει πράγματα μόνο για τους άλλους και ποτέ για τον εαυτό του. Και έβλεπα έναν άνθρωπο με απλότητα, αλλά και ήθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, σημείωσε την ανάγκη εισαγωγής ανθρώπων μέσα στον κλήρο, που να μαρτυρούν και να αγαπούν πραγματικά τον Χριστό. Προέτρεψε δε τον π. Ευστάθιο: «…να κρατήσεις αυτό το πνεύμα της θυσίας που σε διακρίνει. Η σημερινή σου χειροτονία εις διάκονο να σου θυμίζει πάντα αυτό που έκανες στη ζωή σου. Την διακονία. Αυτό έχουν ανάγκη οι άνθρωποι. Πίστεψε με δεν χρειάζονται μεγάλα κηρύγματα, από αυτά περισσέψαμε. Ούτε μεγάλα λόγια, από αυτά δόξα το Θεό χορτάσαμε. Ένα πράγμα θέλουν. Άνθρωπο θυσίας, ανιδιοτέλειας, προσφοράς και αγάπης».

 

Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο που έχει αναλάβει σήμερα η Εκκλησία και που παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθεί να συμπαρασταθεί σε όλους, με ότι μέσα διαθέτει. «Σήμερα έχει ανοίξει μια καινούρια σελίδα στον τόπο μας. Η Εκκλησία προσφέρει τα πάντα σ' αυτόν και στην πατρίδα. Δυστυχώς φαίνεται ότι πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία πήγανε εντελώς χαμένα. Τώρα δεν έχει άλλο να δώσει, παρά ελαχιστότατα. Αυτό που έχει όμως να δώσει, είναι οι άνθρωποι της. Οι πιστοί της. Οι γυναίκες που μαγειρεύουν χιλιάδες πιάτων φαγητών την ημέρα, οι ιερείς που εκδαπανώνται στη διακονία των φυλακών, στα νοσοκομεία, στους αρρώστους. Όλοι όσοι συνδράμουν στο έργο της, ώστε κανείς να μη νιώθει μόνος. Αναλάβαμε ουσιαστικά το έργο του κοινωνικού κράτους. Δεν πειράζει, θα το κάνουμε και αυτό με τη καρδιά μας, χωρίς όμως να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για το κατεξοχήν έργο μας, το οποίο είναι η σωτηρία των ψυχών και η διακονία του μυστηρίου της ευχαριστίας και των μυστήριων της εκκλησίας», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

 

 

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου