Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Σοχό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/04/2015

Την 23ην του μηνός Απριλίου ε.έ.  εορτάσθη μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, η ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

To απόγευμα της 22ας Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε εις τον Μέγαν Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Εσπερινόν εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου - Αγίου Βασιλείου. Προ της ενάρξεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος εκόμισε προς χάριν και ευλογίαν των κατοίκων της κωμοπόλεως του Αγίου Βασιλείου το Σεπτό και Χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου, ενώ στην ομιλία του ανεφέρθη εκτενώς στον τιμώμενο Άγιο Γεώργιο.

Την κυριώνυμον ημέραν της εορτής πραγματοποιήθηκε εις τον ιστορικόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου-Σοχού, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ορίζει άλλωστε και το έθος της περιοχής η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και των Σεπτών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα και η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιερά λιτάνευσις πέρασε από όλη την περιοχή του Σοχού, εις την οποία υπάρχουν περίπου και 17 παρεκκλήσια, γεγονός που περιέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς όλη η φύση μοιάζει να μετατρέπεται σε έναν Ναό, δίδοντας και αυτή με την σειρά της μία παρουσία και ομολογία προς το πρόσωπο του Αναστάντος Κυρίου.

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Σοχού παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Σοχού και του Δήμου Λαγκαδά, οι Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές καθώς και αντιπροσωπείες της μαθητειώσας νεολαίας της περιοχής με το Εθνικό Σύμβολο της πατρίδος μας ανά χείρας όπως επίσης και πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται ο Προστάτης και Πολιούχος της ιστορικής κωμοπόλεως του Σοχού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, τόνισε ότι ο  Άγιος Γεώργιος είναι το παλικάρι της Πίστεώς μας, που έδωσε την ομολογία της πίστεως ότι Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, ενώ  παράλληλα έδωσε και την ίδια του τη ζωή σηκώνοντας τη βαριά δοκιμασία των φρικτών μαρτυρίων και δοκιμασιών που υπέστη.

Παίρνοντας αφορμή από το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου το 296 μ.Χ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που λένε ότι δεν υπάρχει Θεός! Αλλά αν ισχύει αυτό, γιατί σήμερα γίνονται όλες αυτές οι σφαγές των αθώων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή; Δεν είναι παράλογο να πολεμάς κάποιον ανύπαρκτο και κάποιον που δεν έχει υπόσταση; Αφού οι χριστιανοί πιστεύουν σε κάτι που δεν υπάρχει, γιατί τους διώκουν; Τι κακό έπραξαν όλοι αυτοί οι μάρτυρες, όπως ο τιμώμενος Άγιος Γεώργιος;

Ο Άγιος Γεώργιος δεν πρόδωσε τον φίλο Του, δεν πρόδωσε τον μεγάλο Του αδελφό, δεν πρόδωσε τον Υιό και Λόγο του Θεού, δεν πρόδωσε τον Αναστημένο Κύριο, αλλά  ομολόγησε τον Χριστό και αυτήν την ομολογία του την σφράγισε με το μαρτύριό του, για να ισχύσει και για αυτόν αυτό που είπε ο Κύριος: «ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ κάν ἀποθάνη ζήσεται». Και ο Κύριος τον ετίμησε και τώρα είναι ζωντανός και παρών ανάμεσα μας.

Ζούμε σε μια εποχή που κανείς ψάχνει πολλά και έχει τη δυνατότητα να δει και να γνωρίσει διάφορα πράγματα. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι να γνωρίσουμε επιτέλους τον Ιησού και να διαβάσουμε τη διδασκαλία Του. Αλλά για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε καθαρή καρδιά, μακριά από τα πάθη και από την αδυναμίες μας και να μετέχουμε συνεχώς στη Θεία Ευχαριστία κοινωνώντας των Αχράντων Μυστηρίων, ώστε να αισθανόμαστε συνεχώς  τη χαρά και την ευφροσύνη της παρουσίας του Κυρίου στην καρδιά μας.

 

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον σήμερα τιμώμενο Άγιο Γεώργιο, καθώς επίσης και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Γενικό Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, διότι σήμερα η Θεία Λειτουργία στην ενορία του Σοχού, μετεδόθη απευθείας από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σοχού εόρτιες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσαν από κοινού η ενορία και το πνευματικό κέντρο του Αγίου Γεώργιου καθώς και η τοπική  και δημοτική αυτοδιοίκηση με τη συμμετοχή των χορευτικών, λαογραφικών και των πολιτιστικών συλλόγων της επαρχίας του Σοχού.